Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ung man döms för dödsvållande efter vansinnesfärd i Salo

Från 2017
Uppdaterad 29.12.2017 15:36.
Åbo rättscenter
Bild: Yle/ Nora Engström

En vansinnesfärd i Salo i april resulterade i en avkörning och passagerarens död. Den unga mannen från Hangö som körde bilen döms nu till åtta månaders fängelsestraff i Egentliga Finlands tingsrätt.

Händelseförloppet fick sin början i april i Hangö. Den då 17-åriga mannen umgicks med en medelålders man, båda från Hangö.

Efter att ha druckit en större mängd alkohol tillsammans bestämde de sig för att köra till Salo, där den äldre mannens före detta fru bodde.

De två männen körde turvis bilen, men till sist tog den yngre mannen över vid en bensinmack i Bjärnå då den äldre mannen var för berusad.

De två männen blev inte insläppta i kvinnans hem. Männen valde då att gå till en bar. Efter att ha suttit i baren körde de tillbaka mot Hangö.

Den yngre mannen tappade kontrollen över bilen i en hög hastighet på Bjärnåvägen, nära korsningen till Mahtinaisentie. Bilen slungades av vägen och den äldre mannen dog några timmar senare på sjukhuset i Åbo.

Bilisten körde upp till 150 km/h

Den dömda mannen säger att han inte minns något från bilfärden mot Hangö och att hans första minnesbilder är från ambulansen i Åbo. Den nu dömda mannen försvann också på morgonen från sjukhuset efter att han hade vaknat.

Enligt åklagaren körde mannen upp till 150 kilometer i timmen då olyckan inträffade, hastighetsbegränsningen på olyckssträckan var 60 kilometer i timmen. Chauffören blåste också drygt två promille efter olyckan.

Mannen döms i tingsrätten bland annat för dödsvållande och grovt rattfylleri. Eftersom den nu 18-åriga mannen har dömts tidigare är straffet ovillkorligt.