Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Rekordpublik när JVM flyttar ut i kylan

Från 2017
Uppdaterad 29.12.2017 22:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey, CAN - USA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är matchen som juniorhockeyvärlden redan sett fram emot i ett par år. Yle sänder utomhusmötet USA–Kanada, som spelas på Buffalo Bills NFL-stadion inför över 40 000 åskådare – i minst tio minusgrader.

Redan för två år sedan under junior-VM-yran i Helsingfors surrades det om kvällens satsning, JVM:s första version av utomhusmatcherna som blivit så trendiga i hockeyvärlden. En av orsakerna till att USA:s hockeyförbund valde att arrangera VM i gränsorten Buffalo var den lockande tanken på en utematch mellan grannarna, med uppskattningsvis lika många fans från både Kanada och USA på läktarplats.

I kväll klockan 22 smäller det äntligen, i en match som direktsänds på TV2 och Yles Arena, med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts. Att USA och Kanada håller till i samma grupp som Juniorlejonen gör matchen ännu intressantare för finländska hockeyvänner.

USA:s läge:

Oväntat darrigt. Efter semifinalförlusten i Helsingfors för två år sedan hann USA rada upp nio raka segrar i JVM. Den sviten fick ett minst sagt snöpligt slut när Slovakien i natt chockade värdnationen och vann med 3–2. Dessutom skadade sig lagets NHL-meriterade center Logan Brown.

Det är alltså ett omskakat och uppretat USA som tar sig an utomhusmatchen. Precis som om det skulle behövas extra tändvätska inför den här matchen, där sju av spelarna på isen kunde representera bägge lagen.

Kanadas läge:

Sällsynt stabilt. Ett kanadensiskt lag utan riktiga superstjärnor har imponerat stort de senaste veckorna. De två sista träningsmatcherna och de två första VM-kamperna har gett fyra övertygande segrar med 21–3 i målskillnad. Kanada har retfullt enkelt mosat lag som Slovakien och Tjeckien, som i sin tur visat klass i övriga matcher. Och segern mot Finland må ha innehållit ett par omdiskuterade domslut, men var fullt rättvis.

Kanada har levt upp till förhandshajpen med bredd och snabbhet som nyckelord. Laget nöter ner sitt motstånd med fyra jämna anfallskedjor, och stämningen i truppen inför utomhusmatchen kunde inte vara bättre.

Samtalsämnet:

Vädret. Det är kallt på USA:s östkust, och nationens president Donald Trump har på Twitter cyniskt hunnit efterlysa mer av ”gammal god global uppvärmning” inför nyårsfirandet. Också inför hockeymatchen har det pratats väder, men här är kylan inte det största problemet utan eventuellt snöfall. Reservplanen är klar, att spela matchen inomhus med start klockan 3 i natt finländsk tid.

Senaste väderprognosen talar ändå om uppehåll och elva minusgrader, vilket torde ge förutsättningar för en kvalitetsmässig hyfsad utomhusmatch på Buffalo Bills NFL-stadion där 47.000 biljetter finns till salu på en arena som i amerikanska fotbollssammanhang rymmer 73.000.

Drygt 40.000 av biljetterna är redan sålda, vilket givetvis säkrar ett nytt publikrekord i JVM-sammanhang.

Håll koll på:

Casey Mittelstadt, USA
Turneringens bästa målskytt hittills, den enda spelaren som gjort tre mål. Hans 2–2-mål mot Slovakien senast var resultatet av en väldigt läcker soloprestation. En oerhört skicklig center som spelar universitetshockey i Minnesota och i somras plockades av just Buffalo i den första draftrundan, som åttonde spelare totalt.

Victor Mete, Kanada
Samtliga kanadensiska backar har NHL-draftats i den första eller andra rundan – utom Mete. Men han är å andra sidan den enda som spelat NHL-matcher, då han i höst varit bofast i Montreals uppställning med 27 matcher på kontot. Utlånad från Canadiens till Kanada har Mete visat hög klass i VM-öppningen och med sina +6 är han klar etta i turneringens plusminus-statistik.

Historien:

När det gäller JVM-guld genom åren leder Kanada över USA med 16–4. Men de senaste säsongerna är det faktiskt USA som varit klart vassare, med tre guld sedan 2010 mot ett enda kanadensiskt.

Kanada har också revansch att utkräva från den senaste turneringen, då USA vann JVM-guld på kanadensisk mark genom att slå Lönnlöven i finalen med 5–4 efter straffläggning. Då hade dessutom USA tidigare under turneringen besegrat Kanada med 3–1 i gruppspelet. I turneringen i Helsingfors året innan vann USA också ländernas gruppspelsmatch, då med 4–2.

Tre raka amerikanska segrar alltså, Kanadas senaste seger över USA i JVM togs på nyårsafton 2014, 5–3 i Montreal.

Tipset:

Det går inte att komma ifrån att Kanada imponerat mer hittills, och vad kan väl passa kanadensiska hockeyjuniorer bättre än att förstöra USA:s hemmafest i JVM:s första utomhusmatch? Kanada får sin revansch och vinner med 4–3.

Kanada–USA, TV2 och Yles Arena klockan 22 i kväll.

Diskussion om artikeln