Hoppa till huvudinnehåll

Sport

45.000 i publiken på hett omdiskuterad snömatch – USA vände och vann på straffar

Från 2017
Uppdaterad 30.12.2017 02:21.
Kieffer Bellows jublar över ett av USA:s mål i utomhusmatchen mot Kanada i JVM.
Bildtext Kieffer Bellows jublar över ett av USA:s mål i utomhusmatchen mot Kanada i JVM. USA vann till slut med 4–3 efter straffläggning.
Bild: AFP / Lehtikuva

Precis som i VM-finalen för ett år sedan vände USA ett tvåmålsunderläge i tredje perioden och slog Kanada efter straffläggning. Men det stora samtalsämnet var inte resultatet utan om en utomhusmatch faktiskt hör hemma i ett JVM.

Å ena sidan: Matchen tog nästan tre och en halv timme att spela. Snöfallet var tidvis så tätt att det var svårt att se pucken. Felpassningarna var många, de otaliga pauserna långa. Skaderisken var uppenbar med hål i isen och snö packad vid sargen. Och kameravinkeln gjorde det väldigt svårt att njuta av ishockeyn.

Å andra sidan: Officiella publiksiffran på 44.592 var mer än dubbelt så mycket som det gamla JVM-rekordet. Stora snöflingor och ett charmigt vintersken skapade en inramning långt utöver det vanliga. Känslorna på isen var stora, och spel- och målmässigt blev det svängigt och underhållande. Ingen som var med glömmer den här kvällen.

En sak är säker: JVM:s första utomhusmatch, i vinterväder på Buffalo Bills NFL-stadion, skapade åtminstone debatt.

Fjärde USA-segern i rad

Rent resultatmässigt lyckades USA vinna över Kanada i en JVM-match för fjärde gången i rad. Precis som i VM-finalen i Montreal för ett år sedan tappade Lönnlöven en tvåmålsledning i tredje perioden för att sedan förlora på straffar.

Powerplaymål av Cale Makar och Dillon Dubé gav Kanada en 2–0-ledning efter första perioden. Och när Kieffer Bellows i andra perioden reducerade för USA i spel med 5 mot 3 tog det inte länge innan Finlandsbekantningen Boris Katchouk förde upp Kanada i ny tvåmålsledning.

Precis som mot Juniorlejonen krävdes en videogranskning innan Katchouks mål godkändes, men den här gången mindre kontroversiellt.

Bellows och Tkachuk satte straffar

Men till skillnad från matchen mot Finland lyckades Kanada slarva bort sitt tvåmålsförsprång. Scott Perunovich och Brady Tkachuk gjorde två amerikanska mål på 34 sekunder i början på tredje perioden, och efter en chansfattig förlängning krävdes straffar för att få fram en vinnare. Bellows och Tkachuk lyckades för USA, medan ingen kanadensisk straffskytt lyckades överlista Jake Oettinger i USA:s mål.

Slutsiffrorna därför 4–3 till USA. Den kanadensiska poängen betyder ändå att laget är nära gruppsegern, en seger i sista matchen mot Danmark räcker för Kanada.

Men mentalt är det USA som har det bättre förspänt inför fortsättningen av turneringen. Att hämta upp ett tvåmålsunderläge till seger mot grannen ger råg i ryggen. Oavsett de yttre förutsättningarna.

Diskussion om artikeln