Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damernas världsmästare i schack bojkottar VM i Saudiarabien – "Vill inte känna mig som en sekundär varelse"

Från 2017
Anna Muzychuk.
Bildtext Anna Muzychuk (till höger) under schack-VM 2016.
Bild: imago/Xinhua/All Over Press

När damernas världsmästerskap i schack nu hålls i Saudiarabien är världsmästaren Anna Muzychuk inte på plats för att försvara sina titlar. Anledningen är att hon vägrar att åka till kungadömet som behandlar kvinnor som "sekundära varelser".

Den tvåfaldiga världsmästaren i schack, ukrainska Anna Muzychuk, kommer att förlora sina titlar.

– För exakt ett år sedan vann jag dessa titlar och var den lyckligaste personen i schackvärlden. Men den här gången känns det inte bra. Jag är redo att stå fast vid mina principer och hoppa över evenemanget, skriver ukrainskan i ett inlägg på Facebook och noterar samtidigt att hon fattat sitt beslut trots att hon i Saudiarabien "under fem dagar förväntas tjäna mer än vad jag gör i ett dussin evenemang kombinerat".

I ett mejl till TT förklarar Muzychuk att det inte var ett lätt beslut. Det var en stor bedrift att vinna tävlingarna, samtidigt som priset var för högt att resa till Saudiarabien och försvara sina titlar.

– Min huvudsakliga orsak till att vägra att gå till Saudiarabien är enkelt: kvinnornas rättigheter i Saudiarabien är helt inskränkta. Och som jag skrev i mitt inlägg på Facebook vill jag inte känna mig en sekundär varelse.

– Jag anser att jag borde kunna ha på mig vad jag vill och bestämma om jag ska åtföljas av någon när jag går ut eller inte och inte följa några strikta regler, skriver Muzychuck.

Låtsas som inget

Saudiarabien ska ha betalat 1,5 miljoner dollar (1,2 miljoner euro) för att vara värd för mästerskapet för första gången, skriver The Guardian.

Fide, det internationella världsschackförbundet, har hävdat att man varit mycket framgångsrik med att övertala den saudiska regimen med att tillåta kvinnliga deltagare tävla i vita blusar med höga kragar och mörka byxor, istället för det heltäckande klädesplagget abaya.

Det var dock inte tillräckligt för Anna Muzychuk.

Hon är inte ensam om sitt beslut. Hennes syster Mariya Muzychuk, även hon en tidigare världsmästare, har valt att bojkotta evenemanget. Även en rad andra topprankande män och kvinnor bland andra Hou Yifan från Kina har valt att avstå turneringen.

– Men majoriteten valde ändå att delta, eftersom prispotten var för hög för många att motstå. Och Fide fortsätter att låtsas som att det har varit ett smidigt och perfekt evenemang, trots alla problematiska problem. Till exempel att den israeliska delegationen hindrades från att delta i mästerskapet, skriver Anna Muzychuk.

Toppspelare som exempel

I fjol vann Muzychuk dels världsmästerskapen i snabbschack där spelarna får 15 minuter på sig att genomföra alla sina drag, dels tävlingen i blixtschack där spelarna endast har tio minuter på sig. Prissumman landade i fjol på omkring 130 000 euro. I årets mästerskap är prispotten ännu högre.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att ta ställning. Det är ett mycket dyrt beslut, och jag klandrar inte mina kollegor som gjorde ett annat val. Men jag hoppas att den principiella ståndpunkten kommer att belönas. Vi står för valfriheten, för värdighet, för självrespekt.

– Om jag och min syster i morgon kommer att bli ambassadörer till ett globalt företag, som främjar dessa värden, så kommer våra kollegor att inse att det går att hålla fast vid sina principer i slutet av dagen. Jag hoppas att detta kommer att hända. Men även om det inte gör det så tycker jag att vi som toppspelare måste sätta ett exempel, skriver Muzychuk.

Text: FNB-TT-Ella Sundström