Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slut på ensamma expeditioner på Mount Everest

Från 2017
Uppdaterad 30.12.2017 11:28.
Vy av Himalaya med mount Everest i mitten
Bild: EPA/SABINA BHATTRAI

Nepal förbjuder alla ensamma bergsbestigare från sina bergsmassiv, i ett försök att få ner antalet olyckor. Den nepalesiska regeringen beslöt på torsdagen revidera reglerna för bergsbestigningen och förbjöd alla soloexpeditioner inför nästa säsong.

Förbudet gäller också jordens högsta topp, Mount Everest, som ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet i bergskedjan Himalaya.

Skadat tältläger i det jordbävningsdrabbade området i Mount Everest
Bild: EPA/AZIM AFIF

Soloexpeditioner gillas av de erfarna

Beskedet kommer antagligen inte att välkomnas bland de erfarna klättrarna, som vill uppleva den spänning som soloexpeditionerna ger.

Den här gruppen bergsbestigare har också kritiserat Nepals turistmyndigheter för att kommersialisera klättrandet på Mount Everest.

Nepals regering har samtidigt förbjudit personer som är blinda eller har bägge benen amputerade att delta i expeditioner.

Våren och hösten toppsäsong

Tusentals bergsbestigare flockas i Nepal varje vår och höst för att nå någon av de 14 bergstoppar på över 8 000 meter över havet som finns i landet.

Då är det ofta klart väder och omständigheterna goda.

I fjol nådde 450 bergsbestigare toppen av Mount Everest.

Minst tio har omkommit i år

Mount Everest.
Bildtext Här räddas en bergsbestigare av sherpor
Bild: EPA/BUDDHABIR RAI / RSS MANDATORY CREDIT: BUDDHABIR RAI / RSS -- BEST AVAILABLE QUALITY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Men bergstopparna skördar offer. En mycket erfaren schweizisk klättrare, Ueli Steck, omkom då han slant och föll under en ensam expedition i april.

Bara i år har ett tiotal bergsbestigare omkommit i den här trakten.

Diskussion om artikeln