Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Slutskenat för hästsportcentret i Korsholm – Wahlrooska vill röja för nya hinder

Från 2017
Porträtt av Tove Söderholm.
Bildtext Tove Söderholm hoppas och tror att redan i sommar ska hästar kunna träna på åkrarna invid det Wahlrooska hemmanet.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Föreningen Wahlrooska har kommit igång med arbetet att omvandla den gamla Wahlrooska gården på Solf ängsväg i Korsholm till ett hästsportcenter. Nu väntar man på besked om finansiering och på att detaljplanen ska godkännas.

- Vi tar små steg och som tur har de här stegen hela tiden gått framåt. Vi försöker att inte ta för stora steg så att vi faller bakåt utan vi försöker ta ett steg i taget, säger Tove Söderholm som är viceordförande i föreningen Wahlrooska rf.

Efter många turer av och an om hästsportcentret blev det till slut en förening som fick ta på sig ansvaret att driva planerna framåt. Och platsen flyttades från Tölby-Vikby till Solf ängsväg och det Wahlrooska hemmanet.

Efterlyser stöd från fler kommuner

Ännu för några år sedan var planen att Vasa och Korsholm tillsammans skulle bygga ett hästsportcenter. Men budgeten sköt i höjden och Vasa drog sig ur. Nu är det föreningen Wahlrooska rf som driver planerna på ett hästsportcenter framåt.

Tove Söderholm säger att de fått mycket hjälp av Korsholms kommun. Det är Söderholm tacksam för, men visst skulle det vara bra att ha flera kommuners stöd i ryggen.

- Det här är något som kommer att gynna alla hästintresserade i nejden, från Vörå ner till Närpes. Därför skulle det vara viktigt om kommunerna kom med på ett eller annat sätt för det gynnar deras invånare.

Söderholm säger att det saknas en hel del för att kunna hålla på med hästar i Vasaregionen. Det är spannkörning och ovalbanor för islandshästar, bland annat.

- Vi har ingen travbana, ingen hästklinik och inga tillräckligt stora maneger för att dressyrryttarna ska kunna tävla och träna ordentligt på vinterhalvåret. Det är mycket som vi saknar här i området men vi hoppas att vi kommunerna så småningom ska komma med och förstå hur viktigt det är för hästnäringen i området.

Det blir ett bra koncept det här men det tar tid att utveckla

Stora planer för stort område

Det är stora planer för det omkring 50 hektar stora området. Det ska bli travbana, manege, ridväg, hästklinik, klubbhus - för att nämna några av planerna.

Det som händer just nu är att man håller på med en Leader-ansökan om att få finansiering för att restaurera byggnaderna som finns på gården. Leader är en del av Aktion Österbottens utvecklingsstrategi för landsbygdsutveckling.

Röd gammal bondgård på kulle. Wahlrooska hemmanet som ska bli hästsportcenter.
Bildtext Än så länge ser det gamla Wahlroska hemmanet rätt slitet ut men bara finansieringen blir klar ska föreningen Wahlrooska börja rusta upp gårdsbyggnaderna.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Föreningen har köpt byggnaderna men marken kring huset arrenderar man av kommunen.

Det gamla huset ska bli en klubblokal. Eventuellt ska det också finnas övernattningsmöjligheter och ett café i huset.

Det gamla fähuset på gården ska bli stall och de andra byggnaderna ska bland annat inhysa en hästklinik.

Gammal uthusrad och fähus. Wahlrooska hemmanet som ska bli hästsportcenter.
Bildtext Hästkliniken ska inhysas i byggnaden till vänster och stallet kommer i det gamla fähuset rakt fram.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vad gäller hästkliniken har man redan varit i kontakt med veterinärer för att höra om intresse finns att hyra in sig på gården. De första kontakterna har varit positiva men inget är förstås bestämt än.

Just nu väntar man på att detaljplanen ska godkännas så man kan börja på med markarbetet.

Är det ett tillräckligt stort område?

- Jag tror att det räcker till allt det vi har planerat, säger Söderholm.

Vad är kostnaden för det här då?

- Det är omöjligt att säga. Det beror på hurudan finansiering vi får, hur bred blir travbanan och i vilket skede förverkligas den, blir det en varm eller kall manege, det är omöjligt i det här skedet att säga vad kostnaden blir.

Snöbelagda åkrar. Wahlrooska hemmanet som ska bli hästsportcenter.
Bildtext Här ska en travbana byggas.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Väntar på detaljplanen

Detaljplanen har redan godkänts i samhällsbyggnadsnämnden. Den tredje januari kommer den till påseende i 30 dagar.

- Det går nog framåt. Med god tur har vi detaljplanen godkänd nästa år, vi hoppas att vi får börja på med anläggningarna 2018, säger Söderholm.

- Så länge som vi väntar på det här börjar vi rusta upp byggnaderna som finns på gården.

Snöbelagda åkrar. Wahlrooska hemmanet som ska bli hästsportcenter.
Bildtext Här ska en manege byggas.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Sedan september då föreningen tog över gården och marken har man hunnit ha två talkotillfällen. Då har man röjt en hel del runt det stora huset.

- Vi har börjat med att fälla träd här på gården så att byggnaderna inte ska fara mer illa än vad de redan gjort. Det har varit så vildvuxet här att träd har vuxit fast i både uthus och hus.

I januari kommer man att fälla mer träd bakom stallet. På den platsen är det tänkt att det första terränghindret ska byggas.

Ett center som ska utvecklas i många år

- Det blir ett bra koncept det här men det tar tid att utveckla.

När är allt klart?

- Hoppeligen kommer det här området alltid att utvecklas. Men det är svårt att säga, det beror på finansieringen.

Ett år framåt, hur mycket har hänt här då?

- Då hoppas vi att detaljplanen har blivit godkänd och vi har fått börja bygga anläggningarna. Vi börjar antagligen med ridvägen. Hoppeligen ser vi redan i sommar hästar som tränar här på åkrarna.

Diskussion om artikeln