Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Effektivitet efterlyses av skottglada Juniorlejon

Från 2017
Uppdaterad 30.12.2017 22:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey, FIN - SVK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På fyra matcher i USA har Juniorlejonen skjutit över 170 skott, en imponerande siffra. Problemet är att för få av dem gått i mål. Mot Slovakien i kväll är det meningen att det ska lossna.

Finland–Slovakien

JVM i ishockey i Buffalo klockan 23 i kväll.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Läget i tabellen:

Bägge lagen har tre poäng efter två matcher. Finland föll med 2–4 mot Kanada och slog Danmark med 4–1 medan Slovakien inledde med 0–6 mot Kanada innan laget storskrällde och slog USA med 3–2.

Kanada kommer att vinna gruppen, två poäng mot Danmark i natt räcker för Lönnlöven. Efter den klara segern över Danmark är Finland fem-före-kvartsfinalklart, nu är frågan om Juniorlejonen blir tvåa, trea eller fyra i gruppen. Det gäller att undvika fjärdeplatsen och en trolig kvartsfinal mot Sverige, och då krävs en seger mot antingen Slovakien eller USA.

Finlands läge:

Sen truppen kom till Nordamerika har laget spelat bra och skapat gott om chanser, men ineffektiviteten har varit påfallande. I träningsmatcherna mot Schweiz och Tjeckien samt VM-matcherna mot Kanada och Danmark har Finland totalt stått för imponerande 173 skott mot motståndarmålet men bara gjort 14 mål (4 mål på 40 skott mot Schweiz, 4 mål på 40 skott mot Tjeckien, 2 mål på 31 skott mot Kanada och 4 mål på 62 skott mot Danmark).

Motståndarna har behövt betydligt färre chanser för att göra mål på Finland, och har i dessa fyra matcher lyckats 9 gånger på 77 skott.

Siffror är bara siffror, men det är givet att om Finland ska slåss om guldet i JVM måste chanserna sitta med högre procent. Powerplayspelet måste också bli flera klasser bättre, Juniorlejonen har hittills lyckats i 9 procent av sina numerära överlägen, att jämföra med USA (31), Sverige (33) och Kanada (hisnande 55 procent).

Räkna med nya finländska powerplayformationer, och ett lag som i kväll fokuserar på skärpa i avsluten.

Slovakiens läge:

Sällsynt god stämning efter den mycket meriterande segern över USA. Värdlandet och regerande mästaren kom till matchen med nio raka segrar i JVM, men chockades av ett slovakiskt lag som spelade uppoffrande och gjorde snygga mål framåt. Slovakerna hoppas att de har något liknande på gång som för tre år sedan då de tog ett överraskande brons, landets enda JVM-medalj på 2000-talet.

Men än är ingenting vunnet för Slovakien, blir det noll poäng både mot Finland och Danmark blir det danskt i kvarten i stället och nedflyttningsserie för slovakerna. Om Slovakien hamnar i ett par måls underläge mot Finland i kväll kommer lagledningen knappast att toppa laget och slita hårt på de bästa spelarna, utan i stället vara väl medveten om att det gäller att spara på en del av krafterna till Danmarksmatchen.

Finlands laguppställning:

Eetu Tuulola gör turneringsdebut då HPK-yttern tar plats i tredje kedjan. 17-åringen Rasmus Kupari petas ner till 13:e forward.

Ukko-Pekka Luukkonen vaktar målet igen, och ser ut att vara Juniorlejonens keeper från den första minuten till den sista i detta VM.

Forwards:
Kristian Vesalainen – Janne Kuokkanen – Eeli Tolvanen
Aleksi Heponiemi– Joni Ikonen – Otto Koivula
Jere Innala – Aapeli Räsänen – Eetu Tuulola
Juha Jääskä – Joona Koppanen – Markus Nurmi
Rasmus Kupari

Backar:
Juuso Välimäki – Miro Heiskanen
Olli Juolevi – Henri Jokiharju
Robin Salo – Urho Vaakanainen
Kasper Kotkansalo

Målvakt:
Ukko-Pekka Luukkonen (Lassi Lehtinen)

Upp till bevis för:

Finlands förstakedja. Eeli Tolvanen, Kristian Vesalainen och Janne Kuokkanen har ännu inte gjort ett enda mål i turneringen, trots 29 skott. Hög tid att lyckas om trion vill fortsätta spela tillsammans.

Håll koll på:

Samuel Bucek.
Hur toppar man karriärens ojämförligt största kväll? 19-åringen Bucek är odraftad efter ett par omärkliga säsonger i juniorligor i USA och Kanada. Med mot USA senast stämde allt, Bucek stod för 1+2 och avgjorde matchen med ett häftigt solomål. Fortsätter det fantastiska flytet?

Filip Krivosik.
HPK-spelare som efter en säsong med klubbens A-juniorer lånats ut till LeKi i Mestis där det blivit ett mål på 15 matcher. I JVM har det redan blivit två. Utökas målskörden när Krivosik ställs mot sin klubbkompis Ukko-Pekka Luukkonen?

Tidigare möten:

I VM i fjol stötte Finland och Slovakien inte på varandra, senaste matchen spelades för exakt två år sedan, den 30.12.2015 i Helsingfors. Då låg Finland under med 0–2 men vände och vann med 8–3 under en kväll då Jesse Puljujärvi var poängbäst med 1+3.

Men året innan förlorade faktiskt Finland mot Slovakien. Juniorlejonen vann skotten med 38–12 men bara Mikko Rantanen lyckades göra mål och Finland föll med 1–2.

Tipset:

Slovakien har firat sin USA-seger och har omedvetet redan fokus på ödesmatchen mot Danmark. Finlands spel faller sakta på plats och nu utnyttjas chanserna med bättre procent. Juniorlejonen vinner med 6–2.

Texten uppdaterad 21.11 då den officiella laguppställningen släpptes.

Diskussion om artikeln