Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen fick fart på målskyttet – avgjorde utan att ens röra pucken

Från 2017
Uppdaterad 31.12.2017 07:49.
Joona Koppinen i JVM-matchen mot Slovakien.
Bildtext Fjärdescentern Joona Koppinen hörde till Finlands ledande spelare när Juniorlejonen slog Slovakien med 5–2.
Bild: Anders Marshall

Till slut lossande det för Juniorlejonen. Finland slog Slovakien med 5–2 i en svängig match med ett märkligt avgörande mål. Joni Ikonen antecknades för 4–2-målet efter att den slovakiska centern direkt på tekning sopat in pucken i eget mål.

Efter en jämn första period tog Finland över i JVM-mötet med Slovakien i Buffalo. Juniorlejonen kändes som det starkare laget men med åtta minuter kvar att spela stod matchen ännu och vägde.

Finland ledde, men bara med 3–2. Då böjde sig Joni Ikonen ner för att teka i offensiv zon. Ikonen förlorade tekningen med 100–0, men den slovakiska centern Adam Ruzicka kunde olyckligt se hur han vispat pucken bakåt mot den egna målvakten Roman Durny – som sög in den i mål.

Programmet är inte längre tillgängligt
Ikoselle merkittiin erittäin harvinainen osuma - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

4–2 till Finland och Ikonen anteckad som målskytt utan att ens ha rört vid pucken i situationen. Ett kämpande Slovakien var slaget och någon minut senare fastställde Markus Nurmi slutsiffrorna till 5–2.

"Ett pinnhål framåt"

– Pojkarna gjorde en bra match. Vårt spel gick på nytt ett pinnhål framåt. Vår rytm var bättre, men lite snabbare och vassare måste vi bli, sammanfattade tränaren Jussi Ahokas för Yle.

Glädjande för lagledningen var att anfallsspelarna till slut lyckades med målskyttet på bred front. Joona Koppanen, Aapeli Räsänen och Aleksi Heponiemi hade samtliga gjort sina andra mål i turneringen innan Ikonens och Nurmis fullträffar. Fem forwardsmål från fyra olika kedjor.

– Det fanns mycket positivt. Spelet i numerärt underläge var bra och vår fjärde kedja var utmärkt i dag, sammanfattade Ahokas och hyllade trion där målskyttarna Koppanen och Nurmi spelar tillsammans med Juha Jääskä.

Räsänen upp i ettan

I de övriga kedjorna vaskade Ahokas om inför den tredje perioden. Aapeli Räsänen flyttades upp i ettan med Kristian Vesalainen och Eeli Tolvanen på yttrarna. Janne Kuokkanen fick i stället leda tvåan med Aleksi Heponiemi och Otto Koivula, medan tekningsturgubben Joni Ikonen sattes i tredje kedjan med Jere Innala och JVM-debutanten Eetu Tuulola.

– Om spelet inte löper gäller det att ändra lite, onödigt att slå huvudet mot vägen, analyserade Janne Kuokkanen som aldrig fick det att stämma ihop med Tolvanen och Vesalainen.

Ändringarna gav resultat, i tredje perioden mot Slovakien såg anfallsspelet bättre ut, och Finland lär fortsätta på samma sätt i den sista gruppspelsmatchen mot USA på nyårsafton.

En match som Juniorlejonen kan ta sig an utan press, segern över Slovakien betydde att laget säkrade en plats bland de tre bästa i gruppen.

Finland–Slovakien 5–2 (0–0, 2–1, 3–1)

27.02 1–0 Joona Koppanen (Markus Nurmi, Juha Jääskä)
34.14 1–1 Martin Bodak (Alex Tamasi, Michal Ivan)
39.02 2–1 Aapeli Räsänen (Olli Juolevi, Eeli Tolvanen) pp
46.23 3–1 Aleksi Heponiemi (Janne Kuokkanen)
49.03 3–2 Samuel Bucek (Filip Krivosik, Adam Ruzicka)
52.36 4–2 Joni Ikonen
54.01 5–2 Nurmi (Koppanen)

Diskussion om artikeln