Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-meriterade Kuokkanen blickar framåt: "USA kommer alltid hårt i hemmarinken"

Från 2017
Janne Kuokkanen har haft det motigt i JVM.
Bildtext Janne Kuokkanen har haft det motigt i JVM.
Bild: � Anders Marshall, All Rights Reserved

Har man som junior fyra NHL-matcher på sin CV så är förväntningarna garanterat högt uppskruvade. Janne Kuokkanen har haft en trög inledning i JVM men i lördagens match mot Slovakien öppnade han poängsaldot.

Kuokkanen har inlett i förstakedjan med Eeli Tolvanen och Kristian Vesalainen, men inför den tredje perioden mot Slovakien valde chefstränare Jussi Ahokas att vaska om i kedjorna: Kuokkanen flyttades till tvåan med Aleksi Heponiemi och Otto Koivula medan Aapeli Räsänen flyttades upp i ettan med Kristian Vesalainen och Eeli Tolvanen.

– Om spelet inte löper gäller det att ändra lite, onödigt att slå huvudet mot vägen, analyserade Janne Kuokkanen som aldrig fick det att stämma ihop med Tolvanen och Vesalainen.

Det blir tuffare

Finland vann till slut över Slovakien med 5–2 och Kuokkanen öppnade poängkontot i JVM genom passningen till Aleksi Heponiemis 3–1-mål.

Trots segern var Kuokkanens känslor efter matchen tudelade.

– Ingetdera laget visade upp sitt bästa spel. Som tur vann vi, fast än det krävdes mycket. Lite noggrannare måste vi vara. I morgon (läs: i dag) är det en tuffare match och då måste vi vara bättre förberedda.

Höjdpunkterna från matchen Finland – Slovakien:

Söndagens match mot USA avslutar gruppspelet och avgör såväl rangordningen i A-gruppen som motståndet från B-gruppen i det kommande slutspelet.

– De (USA) har ett väldigt bra och rörligt lag. Vi måste vara förberedda. USA kommer alltid hårt i hemmarinken.

Magnifikt saldo i Ligan och Mestis

Till vardags spelar 19-årige Janne Kuokkanen ishockey i AHL-klubben Charlotte Checkers där han gjort hyfsat med poäng, 3+11=14 på 19 matcher.

Men det har också blivit en fransk visit till NHL där han hör till Carolina Hurricanes organisation. Fyra NHL-matcher har det blivit den här säsongen, och trots att poängkontot inte ännu är öppnat är förväntningarna genast höga när man kommer till JVM med "NHL-status".

Kuokkanen är född i Oulunsalo utanför Uleåborg och har fått sin hockeyfostran i Kiekko-Laser och Kärpät. En hel del spel i de inhemska juniorserierna har det naturligtvis blivit, däremot inte många matcher bland herrar. Närmare bestämt två.

En intressant poäng är nämligen Kuokkanens minst sagt märkliga facit i Ligan och Mestis. I Mestis har han spelat en match för Kajanaklubben Hokki med saldot 1+1=2. I Ligan har han likaså en match för Uleåborgsklubben Kärpät med saldot 2+0=2.

Med ett snitt på två poäng per match är han delad etta genom alla tider i den inhemska Ligan!

Diskussion om artikeln