Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sista skiftet vid FNB – på nyårsdagen blir den nationella nyhetsbyrån enspråkigt finsk

Från 2017
Uppdaterad 31.12.2017 23:47.
Mira Honkavaara, biträdande chef för den svenska redaktionen.
Bildtext Mira Honkavara packar ihop efter att den allra sista nyheten gått ut klockan 23.
Bild: Ann-Charlotte Åkerholm

Den svenska verksamheten vid Finska notisbyrån läggs ned på nyårsafton. Tio FNB-journalister sägs samtidigt upp.

Tre av dem är på plats som vanligt under det allra sista skiftet vid redaktionen.

- Vi jobbar precis som tidigare men klockan 23 går den sista nyheten ut om att det här är den sista nyheten från svenska FNB, säger Mira Honkavaara, biträdande chef för den svenska redaktionen.

FNB:s sista text.
Bildtext FNB:s sista text nådde Svenska Yles redaktionssystem strax efter klockan 23 på nyårsafton 2017.

Den finska verksamheten vid nyhetsbyrån fortsätter, men en riktig finlandssvensk medieveteran går i graven eftersom den svenska verksamheten funnits i 130 år.

- Det känns absurt att den nationella nyhetsbyrån som varit tvåspråkig i 130 år plötsligt är enspråkigt finsk i morgon, säger Honkavaara.

"Stenhårda proffs med hjärtan av guld"

Honkavaara sörjer också att kollegernas yrkeskunnighet inte behövs längre. Enligt henne har redaktionen haft oförskämt roligt på jobbet, samtidigt som den flitigt levererat hårda nyheter. Hon kallar sina kolleger stenhårda proffs med hjärtan av guld.

- Det känns ju som ett sådant slöseri att vi har varit ett så väl inoljat nyhetsmaskineri som 365 dagar om året levererat nyheter till Finland och Norden på svenska, och nu tas det bara bort, säger Honkavaara.

FNB:s redaktion i Helsingfors den 14 september 2017.
Bildtext Korridorerna ekar tomma på nyårsdagen.
Bild: Lehtikuva

De uppsagda journalisterna vid den svenska verksamheten blev enligt chefredaktören och vd:n Mika Pettersson tillfrågade om de var intresserade av att börja jobba vid den finska redaktionen.

- En av de uppsagda kommer att pröva på att jobba på finska under våren, men det är fortfarande oklart om det blir en fortsatt anställning, säger Pettersson.

Kunderna försvann

Bakgrunden till samarbetsförhandlingarna och nedläggningen av svenska FNB är att två storkunder, de finlandssvenska mediebolagen KSF Media och HSS Media, i våras sade upp sina avtal med byrån.

Tidningshusen KSF Media, HSS Media och Åbo Underrättelser startade i stället en egen gemensam nyhetsbyrå som styrs via Svensk presstjänst.

Det känns ju som att man skjuter sig själv i foten.

Avtalet mellan Svenska Yle och svenska FNB förnyas inte heller då året tar slut, men samarbetet fortsätter mellan finskspråkiga STT och Yle.

Honkavaara upplever det som en domänförlust för Svenskfinland att det svenska medielandskapet krymper med en aktör.

- Det känns ju som att man skjuter sig själv i foten. Mångfalden minskar och det är aldrig en bra sak, säger Honkavaara.

Här är FNB:s sista nyhetstelegram

Diskussion om artikeln