Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkorea välkomnar Kim Jong-Uns nyårstal - " Nordkorea redo att inleda en dialog"

Från 2018
Uppdaterad 01.01.2018 13:26.
Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS
Bildtext Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Sydkorea välkomnar den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns ovanligt försonliga nyårstal.

Kim sade bland annat att Nordkorea nu har nått sina kärnvapenmål och att landet har kapacitet att angripa det nordamerikanska fastlandet med kärnvapen.

Han lovade ändå att kärnvapen används enbart i självförsvar och antydde att Nordkorea känner sig så säkert är det nu redo att förhandla med omvärlden.

Nordkorea vill inleda en dialog med Sydkorea för att minska spänningen på den koreanska halvön, sade Kim som därför är redo att skicka en delegation till OS.

- Jag hoppas innerligen att de olympiska vinterspelen i Pyeongchang arrangeras framgångsrikt. Vi är redo att vidta åtgärder för att skicka en delegation, lovade den nordkoreanska ledaren.

- Representanter för Nord- och Sydkorea bör därför få en möjlighet att träffas i en nära framtid för detta ändamål, sade Kim Jong-Un.

Sydkoreaner firar nyåret 2018.
Bildtext Sydkoreaner som firade nyåret i Seoul fick hoppingivande signaler från Nordkorea inför OS i februari
Bild: EPA-EFE/KIM HEE-CHUL

Vi har förberett vinterspelen med den förväntningen att Nordkorea till slut kommer att delta i OS

Lee Hee-Beom som leder Sydkoreas OS-projekt

Hoppingivande enligt Sydkorea

OS-arrangörerna samt presidentens kansli i Sydkorea tolkar uttalandet som ett hoppingivande tecken på att Nordkorea inte har för avsikt att sabotera eller hota vinter-OS som börjar den 9 februari.

- Vi välkomnar aktivt förslag om att Nordkorea är redo att förhandla om deltagande i OS, konstaterade Lee Hee-Beom som leder det sydkoreanska OS-projektet.

- Vi har förberett vinterspelen med den förväntningen att Nordkorea till slut kommer att delta i OS, tillade Lee

Han hoppades också att den sydkoreanska regeringen nu tar i tu med de praktiska arrangemangen för förhandlingar mellan länderna.

Regeringen har inte ännu uttalat sig men presidentens kansli i Seoul antydde också att det betraktar signalerna från Nordkorea som hoppingivande.

Den sydkoreanska flottan övar här hur man kan borda nordkoreanska fartyg som misstänks för brott mot FN-sanktioner
Bildtext Spänningen kring den koreanska halvön har stigit den här veckan då Sydkorea har stoppat och bordat fartyg som misstänks leverera sanktionsbelagd olja till Nordkorea
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA

Krigisk men ändå försonlig ton

Åtminstone två nordkoreanska idrottare - bägge konståkare - har kvalificerat sig för OS, men Nordkorea har inte anmält några deltagare i tid.

Det är ändå möjligt att nordkoreanska idrottare får delta om Internationella olympiska kommittén bjuder in dem till spelen.

Många OS-evenemang hålls endast 80 kilometer från den ytterst spända gränsen mellan Nord- och Sydkorea och det har rått en viss oro över hur Nordkorea ställer sig till OS.

Kim Jong-Uns utspel och försonliga ton är därför en stor lättnad.

- År 2018 är ett viktigt år både för Nord- och Sydkorea. Nordkorea firar 70 år av självständighet medan Sydkorea arrangerar vinter-OS, sade Kim Jong-Un i sitt nyårstal.

Han varnade ändå för att läget snabbt kan förändras.

- Så länge som det råder ett osäkert läge som varken är krig eller fred, så kan länderna inte garantera att inplanerade evenemang (som OS) kan arrangeras framgångsrikt.

- Den skärpta militära spänningen måste sänkas och det borde råda en stämning av fred, avslutade Kim Jong-Un.

Jag har en kärvapenknapp

Kim varnade också USA för att han en så kallad "kärnvapenknapp" på sitt bord.

- Vi måste massproducera kärnstridsspetsar och ballistiska missiler och trappa upp utvecklingen av dem.

Nordkorea har alltid försvarat utvecklingen av kärnvapen med att det måste försvara sig mot USA:s ständiga aggression och enorma kärnvapenarsenal.

Det gjorde Kim även i sitt nyårstal.

- Vi måste alltid vara beredda att omedelbart svara på fiendens planer på ett kärnvapenkrig. Vi kan klara av alla kärnvapenhot från USA för att förhindra att amerikanerna leker med elden, varnade Kim Jong-Un.

Källor; AFP, Reuters Yonhap

Diskussion om artikeln