Restaurangerna välkomnar nya alkohollagen - finländarna är mogna säger krögare
Det var på tiden att Finland följer övriga Europa och luckrade upp förbudsmentaliteten säger restaurangchefen Linus Nyholm i Vasa.
- Nu kan vi sälja två stop öl utan att kolla upp vem som ska dricka det andra. Och vi får sälja en öl och en whisky till samma person, det är fantastiskt, säger Linus Nyholm.
Flexibla utskänkningstillstånd, längre öppettider, happy hour-marknadsföring och möjlighet för kunderna att köpa alkohol med sig hem är några av de förandringarna som den nya alkohollagen innebär.
Linus Nyholm säger att det är bra att vi närmar oss övriga Europa.
- Ute i Europa har alkoholen varit mera tillgänglig länge, och de har ändå inte större problem än vi har. På så sätt är det bra att vi börjar luckra upp förbudsmentaliteten, säger Nyholm.
Susanna Ristiluoma företagare och vd för Fondis i Vasa är lite mera försiktig i sitt uttalande.
- Nya alkohollagen är ett steg i rätt riktning, men inte så märkbar för restaurangbranschen som man hade hoppats, säger Ristiluoma.
Restaurangerna i skymundan
Ristiluoma säger att restaurangerna hamnat lite i skymundan när det gäller den nya alkohollagen. Det är främst starkölet i butikerna som diskuterats och debatterats.
För restaurangerna medför den nya lagen främst lättnader som gäller byråkratin och de är välkomna säger Ristiluoma.
Men samtidigt steg alkoholskatten.
- Om det skulle bli lite billigare att gå ut och äta och dricka så skulle det gynna branschen som ju är en stor arbetsgivare, och skapa ännu flera jobb, säger Ristiluoma.
Ristiluoma säger att billigare priser också skulle medföra att människor blev mera sociala och när man dricker ute på restaurang är det under övervakade former.
Vissa regler och klausuler gällande lagen är ännu oklara och Ristiluoma säger att restaurangbranschen får avvakta tills i mars gällande vissa detaljer.
Anpassad efter storkunsumenter
Visst finns det vissa risker med den nya alkohollagen, som att storkonsumenterna dricker ännu mera säger Nyholm.
- Det är en rätt liten grupp storkonsumenter som dricker mycket och säkert också i fortsättningen kommer att konsumera en stor del av alkoholen. De andra kommer att dicka det de vill dricka och sen är det bra med det.
En fråga är också hur ungdomarna anpassa sig till den nya alkohollagen. Men trenden visar att ungdomar dicker allt mindre och anammar en mera europeisk dryckeskultur säger Nyholm.
Ristiluoma säger att alkohollagen länge anpassats efter en liten grupp människor.
- Men människor reser allt mera i dag och är allt mera europeiska, så jag tror att de är mogna för den här förändringen. De skulle ha varit mogna för en ännu större förändring, säger Ristiluoma.
Happyhour välkommet
Att det nu är tillåtet med happyhour, specialpris och att marknadsföra sina priser är välkommet säger Linus Nyholm.
- På after work-tider kan vi numera ha ett specialpris och också marknadsföra det, säger Nyholm.
Susanna Ristiluoma säger att vi antagligen redan denna vecka kommer att se reklam för happyhour i gatubilden.
- Det ger krogarna möjlighet att locka ut kunderna lite tidigare så att de inte sitter hemma istället. Det är en bra förändring.
Senare öppethållningstider
I framtiden får krogarna servera alkohol till klockan fyra och kunderna fortsätta att dricka redan inhandlade drycker till klockan fem. Men Linus Nyholm säger att man på O'Mallys åtminstone inte i nuläget tagit något beslut om längre öppettiden.
- Vår pub är mera för socialisering, det är nog "go-ställen" som har mera nytta av de sena timmarna. Jag tror nog att vi kommer att stänga klockan tre som hittills, men vi måste se hur marknaden utvecklar sig, säger Nyholm.
Susanna Ristiluoma säger att det finns en fördel med längre öppethållningstider under några nätter om året, kring högtiderna.
Istället finns det en liten rädsla för vad de längre öppethållningstiderna kan medföra.
- Vi hoppas ju att kunderna inte kommer ut på krogen ännu senare än nu. Och jag ser ingen större fördel med en halvtimme eller timme till, säger Ristiluoma.
- Risken är att människor stannar hemma ännu senare på kvällarna, att de tänker att de hinner gå ut senare. Och det är ju inte bra för restaurangerna, säger Nyholm.
Senare utgång betyder också att människor är mera berusade när de går ut. Det rimmar illa med O'Malleys koncept att njuta och prova olika specialöl.
- Men jag hoppas att finländaren är så pass europeisk i dag att det här inte kommer att påverka hur mycket de dricker, säger Nyholm.