Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stockmann överväger att sälja Bokhuset - söker internationella köpare

Från 2018
Uppdaterad 03.01.2018 12:58.
Bokhuset mittemot Stockmanns varuhus i Helsingfors år 2014.
Bildtext Bokhuset mittemot Stockmanns varuhus i Helsingfors år 2014.
Bild: All Over Press / Peter Forsberg / Alamy

Stockmann utreder en försäljning av fastigheten Bokhuset där bland annat Akademiska bokhandeln finns. Enligt fastighetschef Björn Teir är fastighetens marknadspris historiskt högt.

Stockmann har inte längre någon egen affärsverksamhet i bokhuset i och med att Stockmann Delikatessen vid årsskiftet blev en del av S-gruppen.

Ett annat av Stockmanns tidigare flaggskepp, Akademiska bokhandeln, såldes år 2015.

Nu hör Bonnier Books med Akademiska Bokhandeln och HOK-Elanto med delar av Stockmann Delikatessen till de största hyresgästerna.

Eftersom varuhuset inte längre har egen verksamhet i byggnaden klassificeras Bokhuset nu som en investeringsfastighet.

- Värdet på fastigheter av den här typen i Helsingfors centrum är historiskt på en väldigt hög nivå. Då har vi som fastighetsägare valt att undersöka om det finns intresse för fastigheten, också internationellt, säger fastighetschef Björn Teir.

Björn Teir, fastighetschef vid Stockmann.
Bildtext Stockmanns hoppfulla utsikter för 2018 håller ännu, säger Björn Teir. Målet är att varuhusverksamheten ska bli lönsam igen.
Bild: Stockmann Group

Teir vill inte gå in på detaljer kring potentiella internationella köpare. Konkurrenskraftiga bud och ansvarsfullhet är kraven i det här skedet.

Stockmann äger fastigheter värda närmare 1 miljard euro

Hur stort marknadsvärdet på Bokhuset är avslöjar Stockmann inte just nu. Den senaste offentliga uppskattningen av värdet på Stockmanns fastigheter är från 2016.

Då låg värdet på 950 miljoner euro. Totalt rör det sig om 144 000 kvadratmeter i både Finland, Ryssland, Lettland och Estland.

- Av de här 144 000 kvadratmeterna utgör Bokhuset knappt 9 000 kvadratmeter uthyrbar yta, säger Teir.

I centrumvaruhuset i Helsingfors är ännu cirka 80 procent av kvadratmeterna i koncernens bruk. Också i varuhusen i Riga och Tallinn är det Stockmann som driver verksamheten.

Däremot utreder koncernen som bäst också en försäljning av investeringsfastigheten Nevsky Center i S:t Petersburg.

Utredning om försäljning väntas skapa debatt

Både försäljningen av Delikatessen och Akademiska bokhandeln har skapat debatt och Teir tror att samma kommer att gälla en eventuell försäljning av Bokhuset.

- Diskussionen kommer säkert att fortsätta. Stockmanns varumärke är en enorm tillgång för bolaget och landet och därför väcker allt vi gör förståeligt nog reaktioner.

Bokhuset ritades av arkitekten Alvar Aalto och byggdes år 1969.

- Det är trots allt en fastighet där Stockmann inte längre har egen verksamhet. Men den är förstås både kulturhistoriskt och byggnadshistoriskt väldigt värdefull, så säkert kommer det att finnas en diskussion.

Stockmann Delikatesserna är stängda i dag i hela Finland och de öppnar igen i morgon den 3 januari. Stockmann fortsätter att bedriva Delikatessens affärsverksamhet i varuhusen i Baltikum.

Artikeln uppdaterades 2.1.2017 klockan 15.28 för att klargöra att bara delar av Stockmann Delikatessen finns i fastigheten Bokhuset.

Stockmann Tavaratalo Helsingissä

Stockmann säljer Delikatessen till S-gruppen

Köpesumman är 27 miljoner euro.