Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Time's Up - nytt upprop: Kända kvinnor samlar pengar för juridisk hjälp åt trakasserioffer på arbetsplatser

Från 2018
Reese Witherspoon
Bildtext Reese Witherspoon hör till initiativtagarna.
Bild: EPA-EFE/JIMMY MORRIS

Över 300 skådespelare, författare och regissörer i USA har inlett ett projekt som är avsett att bekämpa sexuella trakasserier på alla arbetsplatser.

Initiativet som kallas Times' Up offentliggjordes via en helsidesannons i The New York Times.

Hollywood-projektet är ett gemensamt rop efter förändring för arbetande kvinnor - ett upprop där alla uppmanas att bekämpa trakasserier på alla arbetsplatser.

Projektet är en svallvåg efter den stora kampanj mot sexuella trakasserier (Metoo-rörelsen) som fick sin början med filmvärldens anklagelser mot filmproducenten Harvey Weinstein.

Metoo-rörelsen har skakat om stora delar av världen, och mängder av berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp har spridits överallt.

Fond samlar medel för personer som inte själva har råd med juridisk hjälp

Den nya kampanjen - som stöds av hundratals skådespelare, bland dem Natalie Portman, Reese Witherspoon, Cate Blanchett, Eva Longoria och Emma Stone - har redan lett till att stora mängder pengar har flutit in till fonder som har skapats för ändamålet.

Fondernas medel används till juridisk hjälp för både kvinnor och män som på sina arbetsplatser blivit utsatta för sexuella trakasserier.

På projektets hemsida finns också information om var personer som blivit utsatta för trakasserier och våld kan söka hjälp.

Projektet är främst avsett att stöda personer som inte har råd att betala för att försvara sig själva - till exempel människor som jobbar inom jordbruk, industri, vårdbranschen och servicebranschen.

I ett "solidaritetsbrev" som publicerats på projektets hemsida sägs det att Times' Up innebär att det nu är dags för alla att bli hörda.

I brevet konstateras det att sexuella trakasserier ofta kan pågå länge eftersom det hittills aldrig har fått konsekvenser för förövarna.

”Tiden är slut för tystnad. Tiden är slut för väntan. Tiden är slut för
tolererandet av diskriminering, trakasserier och utnyttjande”, skriver Ellen Page på Twitter.

Ellen Page har retweetat ett öppet brev som har publicerats bland annat i The New York Times.

(BBC, The New York Times)

Diskussion om artikeln