Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"En seger för mer smakrik öl"

Från 2018
Flera glas med öl i
Bildtext Ölstop.
Bild: Mostphotos

Den nya alkohollagen tillåter starköl i affärerna. På de mindre bryggerierna är man glada över att inte längre behöva späda ut ölet. - Mellanöl är inte riktigt öl, säger man på Bock's i Vasa.

Ölet som produceras på Bock's i Vasa ligger kring fem procent. För att kunna sälja det i affärerna har man hittills varit tvungna att späda ut ölet.

Bryggeriets vd Jura Mikkonen anser att det är ett steg i rätt riktning att tillåta starköl också i affärerna. Han har inte mycket till övers för treans öl.

- Det som vi kallar fyrans öl är de facto vanligt öl, medan det som vi kallar treans öl är lite som alltför utspädd saft, säger Mikkonen.

Sundare dryckeskultur

Mikkonen har en teori om att starkare öl på butikshyllorna kommer att ge upphov till en sundare dryckeskultur, där man smakar på kvalitetsöl i stället för att dricka sig berusad på mellanöl.

Han tror att den finska dryckeskulturen kan förändras.

- Givetvis kan den det. Inte söp vi så värst mycket före förbudstiden, säger Mikkonen.

Öppnade ölburkar
Bildtext Kan finländarna dricka öl utan att berusa sig?
Bild: Yle/Madeleine Boström

Öl kan vara en matdryck

På bryggeriet Mallaskoski i Seinäjoki är man inne på samma linje. Bryggmästare Jyri Ojaluoma ser den högre alkoholhalten som en seger för mer smakrik öl.

- Jag tror att fler inser att öl också kan vara en matdryck och inte nödvändigtvis något som man dricker sig full på, säger Ojaluoma.

Ojaluoma säger att man nu kan brygga vissa ölsorter på det "rätta sättet", så att de får den alkoholhalt som är bäst för smaken.

- Det är det bästa med allt det här, att vi inte behöver späda ut ölen längre.

Riksdagen röstade för att höja den högsta tillåtna alkoholhalten för drycker som säljs i affärer från 4,7 till 5,5 procent. Ändringen trädde i kraft vid årsskiftet.

Yle Pohjanmaa - Jarmo Panula