Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk AfD-politiker rasade på Twitter mot polisens arabiska meddelanden - nu anmäls hon av polisen

Från 2018
Beatrix von Storch
Bildtext Beatrix von Storch
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tyska högerpopulistiska partiledaren Beatrix von Storch har polisanmälts på grund av sina hårda kommentarer på Twitter.

I en kommentar på Twitter har von Storch i skarpa ordalag kritiserat polisen i Köln för dess meddelanden till stadens nyårsfirare på arabiska.

Polisen i Köln reagerade med att anmäla Beatrix von Storch till åklagarmyndigheten. Hon misstänks för hets mot folkgrupp.

von Storch är vice ordförande för det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland.

Polisen skickade ut nyårshälsningar på olika språk - bland annat arabiska

Polisen i Köln har i flera års tid skickat ut meddelanden på sociala medier inför nyårsnatten.

Polisen delade med sig en förhoppning om ett glatt firande och uppmanade folk till respekt och hänsyn.

Meddelandet gick ut på flera språk - bland annat på arabiska.

Vad i helvete är det som är fel i vårt land? Varför twittrar den officiella polissidan i NRW på arabiska? Tror ni att det ska blidka de barbariska muslimska, gruppvåldtagande horderna av män?

Beatrix von Storch

Nyårsfirandet i Köln överskuggades av händelserna för två år sedan då hundratals kvinnor anmälde män - de flesta migranter som hade kommit från nordafrikanska länder - för att ha förgripit sig på dem sexuellt och rånat dem i folkmassorna.

På nyårsafton skrev Beatrix von Storch på Twitter: "Vad i helvete är det som är fel i vårt land? Varför twittrar den officiella polissidan i NRW på arabiska? Tror ni att det ska blidka de barbariska muslimska, gruppvåldtagande horderna av män?"

Att polisen anmälde henne efter kommentarerna beskrivs som normalt. Enligt polisen i Köln handlar det om ett helt normalt förfarande; om det finns misstanke om brott är polisen skyldig att agera.

von Storchs Twitterkonto stängdes av

von Storchs Twitterkonto stängdes av för tolv timmar efter att hon hade postat sitt uttalande. Många Twitteranvändare hade anmält hennes kommentarer.

Enligt Twitter bröt von Storch mot Twitters bestämmelser om förbud mot hatfulla meddelanden.

En liknande kommentar på Facebook har också blockerats i Tyskland, säger von Storch.

Twitter avlägsnade samtidigt ett meddelande som en annan Afd-medlem hade skickat. Alice Weidel hade skrivit att tyska myndigheter vill att tyskar ska leva tillsammans med kriminella migrantligor.

Afd-ledare anklagar politiker för åsiktsförtryck

Ledare för partiet Afd reagerade ilsket på Twitters beslut att ta bort de två meddelandena, och anklagade landets justitieminister för att ha skapat censur.

Afd-ledaren Alexander Gauland uppmanade alla som använder sig av sociala medier att agera mot den här typen av "förtyck" och återpublicera de avlägsnade kommentarerna om och om igen.

Höga böter om hatkommentarer inte snabbt tas bort

Sociala medier i Tyskland riskerar att dömas till höga bötessummor om de misslyckas med att snabbt radera hatfulla meddelanden.

Bolag som Twitter och Facebook har anställt extra personal som övervakar meddelanden av den här typen.

(Reuters, AFP, AP)

Diskussion om artikeln