Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands JVM fick mardrömsslut – Tjeckien starkare i straffläggningen

Från 2018
Uppdaterad 03.01.2018 08:48.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Tjeckien satte två straffar – Finland en - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kvartsfinalen mellan Finland och Tjeckien blev som väntat en jämn uppgörelse. Juniorlejonen var i det stora hela det bättre laget men det var Tjeckien som vann till slut efter straffar.

Finland inledde turningens hittills viktigaste match mycket piggt och efter dryga tre minuters spel hade Eeli Tolvanen ett hyfsat läge att ge Finland ledningen.

Efter att Tjeckien knappt haft pucken under de inledande fem minuterna så vände matchbilden totalt. Joona Koppanen tappade pucken i egen zon och Urho Vaakanainen var tvungen att dra på sig en utvisning för slashing.

Tjeckerna som hittills haft turneringens näst effektivaste powerplay höll pucken snyggt inom laget och 45 sekunder senare var den i mål bakom Ukko-Pekka Luukkonen. Filip Zadina fick gott om tid att ladda sin bössa och klämde upp pucken i det främre hörnet. Ett riktigt fint mål, där Finlands boxplaykvartett var onödigt passiv.

Efter öppningsmålet var Tjeckien nära att utöka sin ledning, men Luukkonen stod för några viktigare parader och Finland kom på nytt in i matchen.

Jere Innalla hade ett nästan tomt mål framför sig och Aapeli Räsänen ett gyllene läge i Finlands första powerplay. Josef Korenar hade en svettig öppningsperiod i det tjeckiska målet och noterades för hela 15 räddningar. Ukko-Pekka Luukkonen kom däremot undan med tre stycken.

Juniorlejonen vände på steken

Om Finland avslutade öppningsperioden på ett energiskt sätt kan man lugnt säga samma sak om inledningen av mellanperioden.

Efter ett par minuters spel tog Libor Hajek Tjeckiens andra utvisning i matchen. Finlands spel i numerärt överläge fungerade på bästa möjliga vis och Aapeli Räsänen utjämnade matchen till 1–1. Kristian Vesalainen sköt, Josef Korenar räddade och till slut kunde Räsänen sätta in returen.

Efter utjämningen fortsatte Finland att dominera spelhändelserna. Otto Koivula, Eetu Tuulola och Eeli Tolvanen hade alla fina lägen att ge Finland ledningen.

Vid tiden 29.53 fick Juniorlejonen belöning för allt slit. Tolvanen skymde den tjeckiska keepern och Olli Juolevis snärtiga handledsskott satt perfekt i det högra krysset.

Efter det blåvita ledningsmålet släppte finländarna på gasen och Tjeckien fick en ny inbjudan till kvartsfinalen.

Finlands stjärnbackar Miro Heiskanen och Juuso Välimäki var båda alltför offensiva och Kristian Reichel gavs chansen at komma ensam igenom med Luukkonen. Reichel var säkerheten själv och satte pucken i måltaket.

Finländarna verkade lite chockade efter den tjeckiska utjämningen och Juniorlejonen får tacka Luukkonen att ställningen hölls vid 2–2.

I slutet av mellanperioden fick Finland igen spela i numerärt underläge, men närmare än en ribbträff från Eeli Tolvanen kom Finland inte.

Finländarna aktiva från start – men ledningen höll inte

Finland inledde mellanperioden stark och den tredje ännu bättre. Juolevi, Heponiemi och Tuulola hade ypperliga lägen att ut ge Finland ledningen men pucken ville inte hitta nätmaskorna.

Efter ett långt anfall var Tolvanen helt ensam med den tjeckiska målvakten, men trots två försök på närhåll ville det sig inte för Jokeritstjärnan. Som tur var kedjekompisen Kristian Vesalainen på alerten och det stod 3–2 till Finland. Vesalainens andra fullträff i turneringen gav Juniorlejonen en välförtjänt ledning för andra gången i kvartsfinalen.

Efter ledningsmålet hade Finland flera goda chanser att punktera matchen men både Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen missade varsitt läge.

Fyra minuter från slutet kom Juha Jääskä ensam igenom men inte ens den gången lyckades Jussi Ahokas mannar utöka ledningen.

Med dryga tre minuter kvar av ordinarie speltid plockade Tjeckien ut målvakten Josef Kovar och det bar frukt. Efter den första ordentliga pressen lyckades Filip Zadina utjämna till 3–3 då han styrde in Jakub Galvas skott.

Mållös förlängning och straffar fick avgöra

En tio minuters förlängning med fyra mot fyra följde. Spelet var som väntat relativt försiktigt och de riktigt klara chanserna lyste med sin frånvaro.

Kristian Vesalainen hade chansen att bli stor matchhjälte 30 sekunder från slutet men även den gången var Josef Korenar i vägen för pucken och en straffläggning fick avgöra kvartsfinalen.

Av tjeckerna lyckades Kristian Reichel och Martin Necas överlista Ukko-Pekka Luukkonen och då Kristian Vesalainen var den enda finländaren att sätta pucken i mål var Finlands JVM över.

Tjeckien firar sin kvartsfinalseger över Finland.
Bildtext Josef Korenar blev stor matchhjälte för Tjeckien.
Bild: � Anders Marshall, All Rights Reserved

Tjeckien möter antingen Kanada eller Schweiz i semifinal.

JVM kvartsfinal, Tjeckien–Finland 4– 3 (1–0, 1–2, 1–1) efter straffar

06.20 1–0 Filip Zadina (Martin Necas, Libor Hajek) PP
23.04 1–1 Aapeli Räsänen (Kristian Vesalainen, Olli Juolevi) PP
29.53 1–2 Olli Juolevi (Kristian Vesalainen, Janne Kuokkanen)
34.17 2–2 Kristian Reichel (Radovan Pavlik, Vojtech Budik)
46.30 2–3 Kristian Vesalainen (Eeli Tolvanen)
57.34 3–3 Filip Zadina (Jakub Galvas, Martin Necas) 6 mot 5

Straffläggningen:

CZE:
Kristian Reichel +
Filip Zadina –
Martin Necas +
Martin Kaut –
Marek Zahar –

FIN:
Aapeli Räsänen –
Eeli Tolvanen –
Janne Kuokkanen –
Kristian Vesalainen +
Olli Juolevi –

Josef Korenar 15+12+20+4 = 51
Ukko-Pekka Luukkonen 3+10+8+5 = 26

Diskussion om artikeln