FN fördömer våldet i Iran – ”friheter som FN värnar om är under attack”
FN uppmanar Irans makthavare att respektera människors rätt till fredliga demonstrationer. Landets andlige ledare lägger i stället skulden för oroligheterna på vad han kallar landets fiender.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttryckte på tisdagen sorg över de 21 människor som hittills dött i samband med protesterna.
Tusentals har protesterat på olika håll i Iran i nästan en vecka. Flera hundra har gripits och tiotals skadats, men oroligheterna ser ut att ha mattats av. Inga nya dödsfall har rapporterats under dagen.
Vad som började som fredliga protester mot den trängda ekonomin utvecklades snabbt till protester mot själva regimen. Makthavarna står nu inför sin största utmaning på flera år.
Genom en talesperson säger Guterres att han hoppas att våld kan undvikas i fortsättningen.
– Vi förväntar oss att rätten till fredliga sammankomster och det iranska folkets yttrandefrihet ska respekteras.
”Rent nonsens”
I ett tv-sänt tal på tisdagen uttalade sig Irans högste andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, för första gången sedan protesterna började.
Han skyller de våldsamma demonstrationerna på vad han kallar landets fiender.
– Fienderna har samlats och använder sina medel, pengar, vapen och säkerhetstjänster för att skapa problem för den islamska regimen, sade Ali Khamenei på tisdagen.
– Fienden söker alltid efter möjligheter och sprickor för att slå till mot den iranska nationen.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley avvisar ayatollans ord som "rent nonsens".
– De friheter som FN-konventionen värnar om är under attack i Iran.
Haley har planer på att kalla FN:s säkerhetsråd till en extra krissession gällande situationen i Iran.
Reformvänliga fördömer våldet
USA kräver dessutom att Iran slutar blockera sociala medier och råder medborgarna att använda VPN-tunnlar för att kringgå censurering och begränsningarna.
President Donald Trump har fördömt våldet i en rad tweetar och kallat den iranska regimen för ”brutal och korrupt”.
Även reformvänliga och moderata iranska politiker, som ställde sig bakom demonstranterna efter valet 2009, fördömer våldet men anklagar i stället USA för att uppvigla till bråk och dra fördel av situationen.
Man uppmanar samtidigt regeringen att vara öppen för kritik och att se till missnöjet med ekonomin som var själva roten till protesterna.
Källor: Reuters, AFP, AP