Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps svar till Kim Jong-Un: Min knapp är större än din!

Från 2018
Uppdaterad 03.01.2018 09:47.
Donald Trump och Kim Jong-un.
Bildtext Trump trappar upp sitt ordkrig med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som för sin del föreslår förhandlingar med Sydkorea
Bild: EPA/Justin Lane

USA:s president Donald Trump trappade upp ordkriget med Nordkorea då han i natt stoltserade med hur han har en större avfyringsknapp för kärnvapen än Kim Jong-Un.

- Kan någon i det utarmade och svältande landet informera honom om att också jag har en kärnvapenknapp. Den är mycket större& starkare än hans och min Knapp fungerar! skrev Trump på Twitter.

Uttalandet var en hänvisning till Kim Jong-Uns nyårstal där han deklarerade att Nordkorea nu är en kärnvapenmakt som kan angripa det amerikanska fastlandet.

Kim sade också att han har en "nukleär knapp på sitt bord" men att det inte bör tas som ett hot utan som ett faktum.

– Hela USA är inom räckhåll för våra kärnvapen och avfyringsknappen är alltid på mitt skrivbord, sa Kim Jong-Un i sitt nyårstal till nationen.

Kim försäkrade att Nordkorea inte kommer att använda sina kärnvapen om det inte utsätts för angrepp.

Sydkoreaner följer med Kim Jong-Uns nyårstal som ingav hopp om att Nordkorea inte tänker sabotera OS
Bildtext Kim Jong-Uns försonliga nyårstal uppskattades i Sydkorea men inte i USA
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Samtal mellan Nord och Syd?

Den nordkoreanska ledaren gjorde i samma tal en förhandlingstrevare till Sydkorea då han sade att länderna borde diskutera Nordkoreas eventuella deltagande i vinter-OS i Sydkorea om drygt en månad.

Nordkorea meddelade också på onsdag morgon att Kim Jong-Un åter har öppnat den så kallade "heta linjen" till Sydkorea som underlättar direkta kontakter mellan ländernas ledare.

Den sydkoreanska regeringen föreslog för sin del i går att länderna inleder förhandlingar på hög nivå den 9 januari, exakt en vecka innan vinterspelen kör igång i Pyeongchang.

I Sydkorea överraskades man av den försonliga tonen i Kims tal och regeringen välkomnade den plötsliga förhandlingsinviten.

Den förre vänsterorienterade mänskorättsjuristen, president Moon Jae-In var särskilt nöjd eftersom han vann presidentvalet i fjol med löften om att han vill verka för avspänning med Nordkorea.

I USA och Japan har Kims tal tolkats som ett försök att så split mellan bundsförvanterna USA, Sydkorea och Japan som har försäkrat att man visar upp en enig front gentemot Nordkorea.

Amerikanska, sydkoreanska och nordkoreanska soldater bevakar varandra i stillestånds byn Panmunjom vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea
Bildtext Amerikanska, sydkoreanska och nordkoreanska soldater bevakar varandra i stilleståndsbyn Panmunjom vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Oklar amerikansk linje

Medan USA:s utrikesminister Rex Tillerson har förespråkat en dialog med Nordkorea utan förhandsvillkor så har Trump avvisat bilaterala samtal.

Trump som vid flera tillfällen har hotat att förinta Nordkorea med kärnvapen, har i stället krävt att Kim gör sig av med sina kärnvapen och missiler innan det kan bli tal om förhandlingar.

I natt ändrade Trump ton en aning då han han tog ställning till Kim Jong-Uns planer på förhandlingar mellan Nord- och Sydkorea.

- Raketmannen vill nu tala med Sydkorea för första gången. Kanske det är goda nyheter, kanske inte - vi får väl se!

En odaterad bild från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA på fyra ballistiska robotar som avfyras på ett okänt ställe.
Bildtext Nordkorea har trappat upp sin utveckling av kärnvapen och missiler sedan Trumps tillträde
Bild: EPA-EFE/KCNA

Hotbilden skärps

Trumps närmaste medarbetare samt försvarsministeriet Pentagon har däremot skruvat upp hotbilden under de senaste veckorna.

Pentagon och den nationella säkerhetsrådgivaren H.R McMaster har antytt att USA och Nordkorea sällan har varit så nära krig som nu efter Koreakriget som slutade år 1953.

Pentagon har också gjort upp planer för ett krig som kunde inledas när som helst, enligt försvarsminister James Mattis.

USA har också lyckats få FN:s säkerhetsråd att gå med på nya sanktioner mot Nordkorea samtidigt som det hjälper Japan och Sydkorea att rusta upp och att förstärka sina missilförsvar.

Källor: AP, Reuters, Yonhap

Diskussion om artikeln