Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonkaptenen Välimäki i tårar: Vi kom hit för att vinna

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey: Se intervjun med Välimäki (på finska). - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Drömmen om ett junior-VM-guld rann ut i sanden. Istället åkte laget som korats till alla tiders juniorlejon ut i kvartsfinalen mot Tjeckien. Då kunde inte landslagsspelarna hålla tårarna tillbaka.

3-3 efter tre perioder. Inget avgörande i förlängningen. Men i straffläggningen var Tjeckien starkare.

Finlands juniorlejon åkte ut , inte minst på grund av flera missade målchanser. Det inser också kaptenen Juuso Välimäki, som inte kunde hålla tårarna tillbaka i Yles intervju efter matchen.

– Vi borde ha gjort mål. Vi hade lägen. Jag är stolt över hur vi kämpade och hur vi hade förberett oss för matchen, men vi borde ha gjort mer mål, säger Välimäki.

Inför turneringen talades det om ”alla tiders juniorlejon”, där supertalangerna skulle avlösa varandra. Men resultatet blev ändå kvartsfinalssorti. Det grämer också Välimäki.

– Vi kom hit för att vinna rubbet. Vi har spelat tillsammans länge, och vårt enda mål var att vinna VM-guld, säger Välimäki.

"Det känns tomt"

Han får medhåll av backkollegan Olli Juolevi.

– Det känns tomt. Jag vet hur långt vi kunde ha gått med den här truppen, säger Juolevi till Yle.

– Vi borde ha avgjort den här matchen redan mycket tidigare. Vi hade otroligt många lägen, men då man inte lyckas klämma in pucken och matchen går till straffar så, ja, då det blir det lotten som avgör, säger Juolevi, som själv misslyckades att kvittera matchen med Finlands femte och sista straff.

"Vi borde ha gjort mer mål"

Förstecentern Aapeli Räsänen hörde till Finlands bättre spelare genom hela turneringen. Den vanligen pratglada Räsänen hade ändå inte mycket att säga efter förlusten.

– Fem år har vi spelat tillsammans med de här killarna. Vi har sett världen och spelat fantastisk hockey. Nu känns det tomt, säger Räsänen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Aapeli Räsänen tappion jälkeen: "Puheiden aika on myöhemmin" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Speciellt kvitteringsmålet grämer. Räsänen menar att målet aldrig borde ha godkänts på grund av en handpassning som ledde till fullträffen.

– Det gick lite som i matchen mot Kanada. Men vi borde ha gjort mycket mer mål med tanke på våra lägen, medger ändå Räsänen.

– Men det är som det är, avslutar Räsänen.

Finland-Tjeckien i JVM i ishockey.

Vuojärvi om JVM-sortin: Det här duger inte

Finland underpresterade i JVM anser Chriso Vuojärvi.

Diskussion om artikeln