Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanlig köldvåg kräver dödsoffer i USA - det är varmare i Alaska än i Florida

Från 2018
Isbildning i Niagara Falls i USA den 2 januari 2018.
Bildtext Isiga förhållanden i Niagara Falls i USA den 2 januari 2018.
Bild: EPA-EFE/DESTINATION NIAGARA USA

Det ovanligt kalla vädret i USA uppges ha orsakat minst 12 dödsfall och meteorologer från National Weather Service bedömer att två tredjedelar av USA kommer att ha kallt väder fram till slutet av veckan.

National Weather Service har utfärdat köldvarningar för områden från Texas i söder till Kanada i norr och från Montana i väster till Maine i öster.

I Evansdale i delstaten Iowa har kölden för första gången någonsin lett till att vattentornet tagits ur bruk på grund av isbildning, säger borgmästaren Doug Faas.

Stängda skolor

I Indianapolis i Indiana stängdes skolorna efter att temperaturen sjönk till -24 grader Celsius. Temperaturer av det här slaget är inte ovanliga för Indiana, men det som gör kölden ovanlig är att den har hållit i sig så länge, säger experter enligt nyhetsbyrån AP.

Frost i Niagara Falls i delstaten New York den 2 januari 2018
Bildtext Frost i Niagara Falls den 2 januari 2018

- Kölden har varit obeveklig sedan julen, säger Jeff Masters som är chefsmeteorolog för den privata väderlekstjänsten Weather Underground.

Bland dödsoffren finns en uteliggare i St Louis där temperaturen sjönk till minus 21 grader Celsius. I Wisconsin hittades en 27-årig kvinna död på Lake Winnebagos strand och en 57-årig man hittades död i ett parkeringshus.

I den sydliga delstaten Texas har frivilligarbetare fört filtar och varma kläder för att hjälpa uteliggare att klara av vädret. Köldvarningar för delar av Texas är i kraft fram till onsdagen.

Istappar i Georgia

I Atlanta i den sydliga delstaten Georgia har invånare strömmat till sjukhusen med symptom på hypotermi och med andra köldrelaterade besvär.

Tidigt på tisdagsmorgonen var det 11 köldgrader i staden. Bilden nedan uppges vara från en biltvätt i i Pflugerville i Texas.

I Savannah i Georgia är dagens högsta temperatur i genomsnitt +16 grader Celsius så här års, men mitt på dagen på tisdagen uppmättes en köldgrad i staden.

Istappar bildades på en fontän i staden och det kan komma upp till fem centimeter snö och blötsnö under onsdagen.

- Jag har aldrig sett istappar i Savannah, punkt, säger den lokala krögaren Sean Dempsey.

Katastroftillstånd har utfärdats för delar av Georgia. Uppvärmda lokaler för kölddrabbade har öppnats i delstaterna Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida.

Boston i nordöstra USA tangerade att 100 år gammalt köldrekord då temperaturen sju dagar i följd inte nådde över 20 grader Fahrenheit, vilket motsvarar minus 6,7 grader Celsius.

I Baltimore norr om huvudstaden Washington sprang över 30 huvudvattenledningar läck på måndagen och tisdagen med kraftig isbildning som följd i det kalla vädret.

Det har varit kallt också i Kanada där flygtrafiken stördes under nyårsdagen.

Kallare till veckoslutet - milt längst uppe i norr

För nordöstra USA väntas kölden bli ännu strängare under veckoslutet. Enligt professorn i meteorologi Jason Furtado kan det under veckoslutet bli riktigt kallt i nordöstra USA.

Vinterstormvarningar har utfärdats för delar av norra Florida, sydöstra Georgia och östra delen av South och North Carolina. Nordöstra USA kan därefter drabbas av en snöstorm längs med kusten sent på onsdag och på torsdag.

Det finns också ställen där invånarna inte behöver frysa. I Arizona i sydvästra USA är dagstemperaturen under de närmaste dagarna cirka 23 grader Celsius, enligt Accuweather.

Alaska utmärker sig samtidigt med ovanligt milt väder. I Anchorage var det +7 grader Celsius på tisdagen, det vill säga fyra grader varmare än i Jacksonville i Florida samma dag.

Diskussion om artikeln