Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Husbyggare, kodare, hotell- och restaurangpersonal - här finns de lediga jobben i huvudstadsregionen

Från 2018
Uppdaterad 04.01.2018 14:05.
Servitör och kunder i en restaurang.
Bildtext Restaurangbranschen är i stort behov av utbildad personal.
Bild: Mostphotos / Tyler Olson

Det finns ett stort dilemma i huvudstadsregionen. Ekonomin är på uppsving, men sysselsättningssiffrorna hänger inte med i samma takt. Enligt Helsingforsregionens handelskammare finns det inte tillräckligt med yrkeskunnig arbetskraft i regionen.

Tatu Rauhamäki från Helsingforsregionens handelskammare anser att huvudstadsregionen har hjälpt hela landet på fötter.

- Under det senaste året har produktionen i regionen stigit med sju procent om man jämför med år 2012. I resten av landet är samma siffra tre procent, säger Rauhamäki.

Trots att produktionen ökat har antalet sysselsatta och arbetsplatser inte ökat. Rauhamäki säger att det beror på att det saknas yrkeskunnig arbetskraft i regionen.

- Det hindrar industrin, bygg- och servicebranschen från att expandera snabbare, säger Rauhamäki.

Två anställda i en lagerbyggnad.
Bild: All Over Press

Enligt Tom Kaisla, vd för bemannings- och rekryteringsföretaget Eilakaisla handlar det dels om att de arbetslösa har fel sorts kunnande och dels om att de kunniga finns på fel ort.

- Ett problem som vi alltid haft i Finland är hur vi ska få den kunniga arbetskraften att flytta inom landet efter de lediga jobben, säger Kaisla.

Han säger att han sett liknande situationer förut. Då konjunkturen går uppåt blir det alltid brist på goda arbetstagare i hela landet.

Situationen är ändå olika på olika håll i landet, vissa orter har brist på ett visst sorts kunnande medan andra saknar någonting annat. I Nystad törstar bilverkstaden efter arbetstagare, i Åbo är det varven.

”Fel sorts folk flyttar till huvudstadsregionen”

Inflyttningen till Helsingforsregionen ökar så det knakar. Finns det verkligen inte kunniga arbetstagare bland de nyinflyttade?

- De som flyttar in har fel sorts kunskaper. Många är studerande som inte genast är tillgängliga för arbetsmarknaden. Andra är invandrare som inte är kunniga inom de branscher som söker arbetare, säger Kaisla.

Enligt Tom Kaisla slår byggbranschen beslag på alla lediga händer de lyckas få tag i. Också kodare och andra med kunnande inom IT-branschen är eftersökta.

Inom hotell- och restaurangbranschen finns det många lediga jobb i huvudstadsregionen. Främsta orsaken till det är att antalet turister ökar.

Bistro Sinne i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Bristen på personal inom hotell- och restaurangbranschen beror också på att studerande allt mer studerar på heltid och inte skaffar sig ett jobb på sidan om. Det är en bransch där det förr jobbade mycket studerande, säger Kaisla.

Allt färre söker sig till hotell- och restaurangutbildning

Samtidigt som hotell- och restaurangbranschen är i skriande behov av utbildad personal, har skolorna som erbjuder utbildningen sett en ordentlig dipp i intresset.

- Tidigare tog vi in fyrtio studerande per år. De senaste tre åren har det bara varit dryga tjugo sökande, säger Harriet Ahlnäs som är rektor för yrkesinstitutet Prakticum.

En orsak till det minskade intresset kan vara det stora suget efter arbetskraft på branschen. De intresserade lyckas få jobb också utan utbildning.

Harriet Ahlnäs
Bildtext Harriet Ahlnäs, rektor för Prakticum.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Ahlnäs är glad över en lagändring som trädde i kraft vid nyår. Den ger skolorna mera flexibilitet då det kommer till utbildningen.

- Examen måste inte längre ta tre år utan vi kan erbjuda den på kortare tid eller som en delexamen. Vi hoppas att vi tillsammans med arbetslivet kan bygga upp utbildningen så att den passar deras behov också, säger Ahlnäs.

Hon säger att de som studerar på deras hotell- och restaurangutbildning lätt får jobb, och ofta jobbar redan under studietiden.

- Så länge klimatet blir allt mer internationellt och turistmassorna fortsätter besöka Finland kommer det alltid att finnas jobb, säger hon.

Suget efter personal gäller ändå främst hotell- och restaurangbranschen i huvudstadsregionen där turismen fortsätter öka. På annat håll i landet och speciellt på mindre orter är branschen mera säsongsbetonad.