Socialt handikappade men multibegåvade musikern Thomas Enroth rördes av dokumentären om sig själv
Den 35-åriga finlandssvenska musikern och producenten Thomas Enroths liv och karriär tog ett stort kliv framåt när dokumentären om honom själv visades på tv.
Så verkar det åtminstone när vi frågar honom vilken betydelse en dylik dokumentär har i helheten, i hans liv och karriär.
- Det är bland det viktigaste som har gjorts faktiskt, säger Enroth allvarligt.

Programmet “Thomas Enroths gränslösa gryning” sändes första gången på Yle Fem tisdagen den andra januari och vi ringer upp Enroth själv dagen därpå för att höra hans egna reaktioner.
- Ett sådant här program har så enormt stor betydelse. Det är oersättligt. Det finns inga pengar eller nånting som kan ersätta det här. Det är bland det största som har hänt, säger han märkbart rörd.
En mobbad multitalang
Enroth har en bakgrund som både dansbandsmusiker och kantor men han berättar att trots att han har stor respekt för båda yrkeskårerna så var den sortens musicerande inte hans grej.
I dokumentären får vi träffa en litet yr och tankspridd multibegåvad konstnär som totalt saknar lokalsinne men som har absolut gehör och nu sysslar med klassisk musik och producerande och siktar på en solokarriär.
När vi ringer upp honom är han i studion Campus Allegro i Jakobstad där han jobbar på sin första soloskiva för piano.
Trots att han är ansedd och har nått en massa mål och kommit väldigt långt inom musikbranschen så är han väldigt tacksam för att han uppmärksammats med en dokumentär.
- Det är klart det var spännande att se. Man blir ju totalt utlämnad men jag står ju för allt vad jag har gjort och sagt. Men man lämnar ju mycket ut av sig själv med en sådan här dokumentär, funderar han.
Han berättar att han såg programmet på tv tillsammans med sin fru och han konstaterar att han är sådan både privat och musikaliskt som han avporträtteras i dokumentären.
Samma kväll kom det rikligt med positiv respons på programmet av både bekanta och obekanta.
Både Lasse Berghagen, Sören Lillkung, Thomas Lundin och Enroths hustru Heléne vittnar om en egensinnig och ytterst känslig person och det kommer fram att Enroth både tidigare och fortfarande mobbats för att han är som han är.
Det svåraste är ändå enligt honom själv att se sig själv laga spaghetti med köttfärssås på tv.
- Det var ganska bedrövligt att se, skrattar han.
Det var i varje fall klart för honom från första stund att dokumentären ska vara ärlig och inte innehålla några fejkade delar av honom som person eller musiker.
När man märker att man inte är riktigt som alla andra
Att stå framför kameran är ju inte det lättaste, speciellt inte om man liksom Enroth känner sig litet socialt handikappad och därför har fått utstå spott och spe tidigare.
- Det som var en utmaning för mig var att verkligen öppna sig och berätta vad som rör sig i de innersta rummen, berättar han.
- När man märker att man inte är riktigt som alla andra, som jag märkte i en ganska tidig ålder när jag började med musik och som person också, så kan jag socialt ibland uppfattas som väldigt tyst och nästan socialt handikappad, berättar han.
- Men då det gäller musiken så är jag väldigt “på” men som privatperson kan jag vara väldigt svår att förstå sig på eller ha en nära relation till, säger han.
Dokumentären “Thomas Enroths gränslösa gryning” av Sus Productions kan ses på Yle Arenan och den sänds i repris på Yle Fem torsdagen den 4.1 kl 10:00, lördagen den 13.1 kl. 17:25 och söndagen den 14.1 kl. 10:30.