Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tour de Ski-sprinten regnade bort – damerna hann kvala före Fis ställde in tävlingarna

Från 2018
Aino-Kaisa Saarinen i farten i Oberstdorf.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen i farten i ösregnet.
Bild: Lehtikuva

Det blir ingen sprintetapp i Tour de Ski på onsdagen, meddelar det internationella skidförbundet Fis. Damerna hann redan genomföra kvalet – där hela den blåvita kvartetten placerade sig bland de 30 främsta.

Det var osäkert redan innan tävlingen, och efter damernas kval kom beskedet: Det blir inga tävlingar i Oberstdorf på onsdagen.

I damkvalet var norskan Maiken Caspersen Falla i en klass för sig, och Kerttu Niskanen på en elfteeplats var den bästa finländaren i spåret. Laura Mononen var 18:e, Aino-Kaisa Saarinen 25:e – och Krista Pärmäkoski 29:a.

"Inte rätt att genomföra tävlingen"

En av damerna som led mest av ösregnet och de stormiga vindbyarna var svenskan Anna Haag, som i hårda ordalag kritiserade arrangörerna efter kvalet.

– Jag tycker inte det är rätt att Tour de Ski avgörs under såna här förhållanden, sa Haag till Expressen.

Arrangörerna hade redan innan tävlingarna tagit bort allt löst material som riskerade att blåsa bort och hann redan meddela om att herrarnas sprint också flyttats till damernas skidspår före beskedet kom.

Samtidigt som herrkvalet skulle köra igång meddelade nämligen Fis att man inte kommer att genomföra tävlingarna.

Beskedet innebär att den blåvita herrtrion Ristomatti Hakola, Martti Jylhä och Iivo Niskanen nu tävlat klart i touren. Trion meddelade redan tidigare att onsdagens sprint skulle bli den sista etappen.

Se video från förhållandena här (SVT).

Diskussion om artikeln