Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Donner frånvarokung i Helsingforsfullmäktige: "Ursäkta att jag skryter men jag ger ut en roman och en film"

Från 2018
Jörn Donner.
Bildtext Jörn Donner (SFP) gjorde ett inlägg i Helsingforsfullmäktige i fjol. Han säger att han inte blev invald för att tjafsa.

SFP:s Jörn Donner har missat flest möten av alla ledamöter i nyvalda Helsingforsfullmäktige. En annan veteran, Paavo Väyrynen (KD), kommer inte långt efter när det gäller frånvaro. Han har hittills talat i sju sekunder i Helsingforsfullmäktige.

– Kommunalvalet kom som en chock för mig och att jag verkligen blev invald. Under hösten hade jag ett antal resor och filminspelningar och några gånger var jag förhindrad på grund av sjukdom. Resultatet av detta blev att jag slog alla rekord. Jag ska försöka förbättra mig, säger Jörn Donner (SFP).

Lovar du bot och bättring?

– Inte bot och bättring, men lite bättring. Ursäkta att jag skryter men jag kommer på vintern ut med en roman och en film och i samband med PR för romanen måste jag befinna mig i Sverige.

Det fullmäktige som valdes i april i fjol har hållit elva möten och Donner har missat sex möten helt och hållet och ett möte delvis.

De har missat flest möten

Donner: Inte blev jag invald för att tjafsa

Donner har hittills gjort ett inlägg i fullmäktige. Det var i samband med att stadens strategi diskuterades.

– Inte blev jag invald för att tjafsa. Jag ska inte hålla låda. Jag kommer inte att öppna munnen särskilt ofta.

Som politiker hör det väl till att debattera och komma med förslag.

– Kalla mig inte politiker, varken på riksdagsnivå, på europarlamentsnivå eller på fullmäktigenivå. Jag är en upplyst amatör. Jag snackar inte om saker som jag inte är intresserad av att prata om. Man kan påverka saker och ting bakom kulisserna.

Hur förklarar du passiviteten för dina 980 väljare?

– Inte behöver jag förklara någonting. Jag är med all sannolikhet sista gången i fullmäktige, men jag har aldrig behövt förklara för mina väljare någonting. Vare sig när jag har haft många eller lite väljare. Jag håller inte på med sådan populistisk politik, säger Donner.

Väyrynen pratade i sju sekunder

Paavo Väyrynen (KD) som också sitter i Europaparlamentet har missat fem möten helt och hållet och ett möte delvis. Han har hållit ett anförande som varade i sju sekunder där han stödde sin partikollegas förslag att ett ärende ska återremitteras.

– Jag har varit närvarande varje gång det har varit möjligt. De som röstade på mig visste att jag sitter i Europaparlamentet. Och i Kristdemokraternas grupp är det naturligt att gruppledaren Mika Ebeling talar, förklarar Väyrynen.

Vem har gjort flest inlägg? Och vem har gjort minst?

Vänsterförbundare pratar mest

Etta när det gäller flest inlägg är Vänsterförbundets Petra Malin.

– Jag är medlem i fostrans- och utbildningsnämnden och vi har diskuterat mycket fostran och utbildning i fullmäktige i fjol. Jag har också fokuserat på sociala frågor då jag är socialarbetare och i och med social- och hälsovårdsreformen har vi haft många frågor om det, säger Malin.

Jörn Donner sade att han inte blev invald för att tjafsa. Blev du det?

– Jag hoppas att jag inte har tjafsat. Det finns ledamöter som gör mycket utanför salen, men det är också viktigt att tala om viktiga saker. Jag tycker att det jag har talat om är frågor som inte talas för mycket om.

Vänsterförbundet är också i övrigt det parti som oftast hörs i fullmäktigesalen. På delad andra plats när det gäller antalet inlägg kommer Paavo Arhinmäki (VF) och Sami Muttilainen (VF).

– Vi är en stor fullmäktigegrupp men saknar biträdande borgmästare. Fullmäktige är därför en viktig plats där vi kan lyfta fram frågor i den offentliga debatten och säkra att våra betoningar i strategin och budgeten blir verklighet.

porträtt på vänsterförbundets petra malin i helsingfors fullmäktige
Bildtext Petra Malin (VF) är Helsingforsfullmäktiges pratkvarn.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Kvinnliga ledamöter pratade mer än manliga

Vänsterförbundare har också i medeltal gjort flest inlägg, alltså om antalet inlägg som gjorts av partiets ordinarie ledamöter delas med antalet ledamöter. Om grupper med bara en ledamot lämnas bort är Centerns ledamöter på andra plats när det gäller antalet inlägg och SDP på tredje plats.

Kvinnliga ordinarie ledamöter pratar mer än manliga. Varje kvinnlig ledamot gjorde i medeltal 8,5 inlägg i fjol medan de manliga gjorde 7,4. För samtliga ledamöter var medeltalet 7,9.

Efter varje fullmäktigemöte skrivs inläggen som gjorts av varje fullmäktigeledamot in för hand i en tabell.