Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärministern: Fängslade politiker ska benådas och friges i Etiopien

Från 2018
Uppdaterad 03.01.2018 17:16.
Hailemariam Desalegn 14.5.2017.
Bildtext Hailemariam Desalegn 14.5.2017.

Fängslade politiker i Etiopien ska friges, säger premiärminister Hailemariam Desalegn i ett överraskande uttalande för medier i dag.

De politiker som sitter fängslade ska friges. Vidare stängs interneringscentret Maekelawi - en plats som människorättsgrupper hävdar att polisen använder för misshandel och tortyr. Centret ska omvandlas till museum.

Premiärminister Hailemariam Desalegn uttalade sig i dag för reportrar i huvudstaden Addis Ababa.

Premiärministern sade att i och med att han vill förbättra den nationella enigheten och utvidga den demokratiska plattformen har det fattats ett beslut om att politiker befrias från åtal och släpps ut ur fängelser, uppger mediebolaget Fana Broadcasting Corporate.

Hailemariam sade också att fängslade politiker ska benådas medan de som väntar på rättegång kan få sina rättsfall återtagna.

Han gav dock ingen information om antalet fångar som berörs av beslutet eller huruvida beslutet också omfattar alla de tusentals människor som oppositionen och människorättsgrupper betecknar som politiska fångar.

Det är oklart vad det är som har utlöst premiärministerns handlande.

Tidpunkten för frigivningen av fångar har inte heller klarlagts.

Informationsminister Negeri Lencho har meddelat nyhetsbyrån AFP att "vi vet inte vem som friges. Det tar tid att utreda vilka det är som förtjänar att bli benådade."

Amnesty: Kanske slut på förtrycket

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att premiärministerns uttalande kan innebära en signal om slutet på en era av blodigt förtryck.

- Ett nytt kapitel med mänskliga rättigheter är möjligt enbart om alla anklagelser om tortyr och annan misshandel utreds effektivt och att ansvariga ställs inför rätta, säger Amnestys utredare i Etiopien, Fisseha Tekle.

Diskussion om artikeln