Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK värvar blåvit landslagsback – säljer ung stopper till Leeds

Från 2018
Daniel O'Shaughnessy kämpar om bollen med Sam Jones, Cheltenham-Grimsby.
Bildtext Daniel O'Shaughnessy (t.v.) kommer närmast från Cheltenham i League Two.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Daniel O'Shaughnessy har skrivit under ett 2+1-årigt kontrakt med den inhemska fotbollsligamästaren HJK. Aapo Halme har däremot gjort klart med en flytt till England.

Backen Daniel O'Shaughnessy, som finns med i Finlands landslagstrupp i Abu Dhabi senare i januari, återvänder till HJK. 23-åringens avtal är tvåårigt med option för ett tredje.

O'Shaughnessy kommer närmast från Cheltenham på Englands fjärde högsta serienivå League Two. Sedan flytten från HJK:s organisation efter säsongen 2011 har han även bland annat tillhört Metz och Brentford.

– Vi har sökt efter en mångsidig vänsterfotad back. Daniel, som knackar på landslagsdörren, hämtar med sig bollskicklighet till vårt försvar, säger HJK-chefen Juho Rantala i ett pressmeddelande.

O'Shaughnessy har även irländskt pass men har varit en regelbunden försvarspjäs i finländska juniorlandslag genom åren.

Halme till Leeds

En spelare som går i motsatt riktning är Aapo Halme. Den 19-åriga mittbacken är klar för Leeds på den näst högsta engelska serienivån Championship.

Den anrika klubben betalar en övergångssumma för Halme, men HJK uppger inte summan. Halme gjorde något av ett genombrott i ligan förra säsongen och har sammanlagt spelat 36 matcher i HJK:s representationslag.

Bort från HJK flyttar även Lucas Lingman. 19-åringen har tecknat på för ligakollegan RoPS. Både Lingman och Halme hann vinna såväl ligan som finska cupen två gånger med HJK.

Diskussion om artikeln