Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krisrubrikerna onödiga – Göran Stubb risar den överdrivna juniorlejonhajpen

Från 2018
Uppdaterad 04.01.2018 11:07.
Urho Vaakanainen, JVM 2018.
Bildtext Urho Vaakanainens Finland föll ut ur JVM efter straffar i kvartsfinalen mot Tjeckien.
Bild: Anders Marshall / All Over Press

Ett Finland med handbromsen på föll ut ur junior-VM i ishockey i kvartsfinal. En klar besvikelse, säger Göran Stubb, som samtidigt efterlyser perspektiv.

Enorm hajp på förhand – kraftig kritik efteråt.

Båda två överdrivna, om man frågar den finländska ishockeyns grand old man Göran Stubb efter Finlands respass mot Tjeckien i kvartsfinalen i junior-VM i Buffalo.

– Aldrig säkert att bättre laget vinner, skrev Stubb på Twitter efter 3–4-strafförlusten. När sånt drabbar andra länder talar vi om idrottens tjusning. Men inte när det gäller "Lejonen". Då kallas det katastrof och tidningarna fylls av krisrubriker.

När Yle Sporten ringer upp dagen efter nederlaget utvecklar Stubb sitt resonemang.

– Först och främst är det ju på det viset att före stora turneringar och fotbollens VM- och EM-kval och så vidare, så skriver pressen alltid upp lagen. Okej, i det här fallet hade vi ett bra lag, men man glömmer totalt att också andra har skickliga lag på benen.

Han räknar upp Kanada och USA – som Finland förlorade mot i gruppspelet – samt Sverige, Ryssland och Tjeckien. Ett Tjeckien som tog nationens första JVM-semifinalplats på över tio år.

– Man glömmer att det här tjeckiska laget i augusti 2016 för första gången någonsin vann den mycket prestigefyllda Ivan Hlinka memorial-turneringen med världens åtta bästa juniorlag. Det var ingen dålig tjeckisk årgång vi mötte.

Kurri och gänget överglänste

En del tyckare har beskrivit Finlands trupp som alla tiders mest talangfulla i JVM-sammanhang. Stubb håller inte med.

– Nej, nej. Folk har så lätt för att glömma. När Finland för 40 år sedan vann sitt första EM-guld i juniorishockey i Helsingfors ishall medverkade spelare som Jari Kurri och Timo Blomqvist. Nog har vi haft duktiga spelare förut också.

– Det är bara så att junior-VM fått mera strålkastarljus på sig än förr om åren. Man följer med det – och det är helt rätt, för det är en jättefin turnering på alla sätt.

”Spelade med handbromsen på”

Finland spelade fem matcher i VM och förlorade tre: mot Kanada och USA i gruppspelet och sedan Tjeckien i kvarten. De enda segrarna kom över Slovakien och Danmark.

– Det är självklart att man inte kan vara nöjd med det saldot med det här laget. Det var synd att det gick så här men det är sånt som händer i idrott, påminner Stubb.

– Finland var det klart bättre laget i kvartsfinalen, men kunde bara inte göra mål. På något sätt verkade det som om laget skulle spelat med handbromsen på, men varför kan jag inte svara på.

Juha Jääskä skjuter, Finland-Tjeckien JVM 2018.
Bild: Anders Marshall / All Over Press

Stubb pekar bland annat på de tvivelaktiga domsluten i öppningsmatchen mot Kanada som en bidragande faktor i besvikelsen och undrar vidare varför Finland hamnade i samma grupp som Kanada och USA.

– Men det här är alltid sånt här bla, bla, bla. Vi förlorade mot Tjeckien och man kan säga vad man vill, men det är slutresultatet som räknas. Punkt slut.

Blivande stjärnorna fortfarande blivande stjärnor

Ett faktum är i vilket fall som helst att Finland skickade ett namnstarkt lag till Buffalo med bland annat sju spelare som draftats i den första rundan till NHL.

NHL-cheferna följer med JVM noggrant, men för finländska spelare som inte lyckades leverera på förväntad nivå har ändå turneringen enligt Stubb ingen större inverkan.

– Nä, det är så små detaljer som avgör en så här kort turnering, en massa olika saker, så med tanke på NHL har det inte stor betydelse. De som var heta kommande NHL-stjärnor inför är lika heta fortfarande.

Junior-VM fortsätter med semifinaler natten till fredag finländsk tid. Finalen avgörs natten till lördag. Matcherna visas på Yles kanaler med svenskspråkigt referat.

Sändningar:

tor 4.1 kl. 23.00 Sverige – USA (TV2)
fre 5.1 kl. 03.00 Kanada – Tjeckien (Arenan)
(sammandrag från semifinalerna på fredag kl. 10.00 och 18.00 på TV2)
lör 6.1 kl. 02.50 final (TV2)
(sammandrag från finalen på lördag kl. 10.00 och 14.00 på TV2)

Diskussion om artikeln