Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny bok om Trump skapar rabalder - här är sju avslöjanden

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2018 14:08.
En bestämd Donald Trump med armarna i kors vid regeringssammanträdet
Bild: AFP / Lehtikuva

Författaren Michael Wolff målar upp Trump som ett lynnigt, stort barn som inte ens ville bli president.

Boken Fire and Fury: Inside the White house publiceras egentligen först den 9 januari, men flera medier har fått utdrag av den. Författaren Michael Wolff har intervjuat över 200 personer från presidentens närmaste krets.

Här är några av de mest spännande avslöjandena.

1: Bannon ansåg att Trumps son begick landsförräderi

En av dem som intervjuats är presidentens tidigare rådgivare och chefsstrateg Steve Bannon, som avsattes i augusti. Han kommer med sprängstoff och rafflande kritik både mot presidenten och mot den närmaste kretsen.

Bannon säger bland annat att det kontroversiella mötet i Trump Tower sommaren 2016 mellan bland andra Trumps son Donald Trump Junior, svärsonen Jared Kushner och den ryska advokaten Vatalja Veselnitskaja var landsförräderi.

Inför mötet ska Donald Junior ha fått ett mejl där han blev lovad avslöjande uppgifter om Hillary Clinton och enligt Bannon borde Trumpkampanjen ha ringt FBI.

Presidenten var inte sen att reagera när uppgifterna om vad Bannon säger i boken kom ut. Trump säger i ett uttalande att Bannon tydligen inte bara förlorade jobbet när han avsattes utan också förståndet.

2: Trump blev chockad när han vann valet

Wolff skriver att Trump aldrig räknade med att vinna presidentvalet utan såg kandidaturen som ett sätt att lyfta sitt varumärke. Inte heller presidentens kampanjteam trodde på seger.

Enligt Bannon drabbades Trump först av förvirrning, sedan misstro och slutligen skräck när valresultatet började klarna - Trumps son Donald Junior ska ha berättat för en vän att fadern såg ut som om han hade sett ett spöke när segern var ett faktum.

Melania ska ha gråtit tårar som inte var av lycka, enligt boken. Det tillbakavisas av Melanias taleskvinna Stephanie Grisham, som försäkrar att hustrun hela tiden stödde presidentambitonerna och var säker på att Trump skulle vinna.

3: Trump var arg när han svor presidenteden

Den nyvalda presidenten ska ha varit arg dagen han svor presidenteden, eftersom flera viktiga kändisar hade tackat nej till en inbjudan att delta.

Han var också missnöjd med Blair House där han övernattade och bråkade med sin fru.

Wolff skriver att Trump hela dagen hade det som hans närmaste kallar ”golfminen”, han var arg, viftade med armarna och pressade samman läpparna.

4: Trump äter snabbmat för att han är rädd att bli förgiftad

Donald Trumps matvanor har skapat rubriker sedan han blev president. Presidentens tidigare kampanjchef Corey Lewandowski har tidigare avslöjat att Trumps standardbeställning på McDonald's är två Big Macs, två Mc Fish och en chokladmilkshake.

Många har förundrat sig över varför en miljardär äter kopiösa mängder MCDonalds-mat. Nu säger sig Michael Wolff ha svaret: Trump är rädd att bli förgiftad.

Trumps logik är att ingen på snabbmatskedjans restauranger vet när presidenten kommer och all mat är gjord på förhand och därför säker, skriver Wolff.

5: Trump var rädd för Vita huset

Wolff skriver också att presidenten till en början tyckte att Vita huset var lite skrämmande.

Paret Trump är det första presidentparet sedan paret Kennedy som har egna rum. Under de första dagarna ska Trump ha beställt ytterligare två TV-skärmar till sitt rum och ett lås.

Låset ska ha orsakat ett bråk med Secret Service, som ansåg att de borde ha tillgång till presidentens rum.

6: Ivanka vill bli USA:s första kvinnliga president

Boken innehåller också avslöjanden om dottern Ivanka. Wolff skriver att hon har ambitioner på att bli USA:s första kvinnliga president.

Ivanka ska ha gjort ett avtal likt det som makarna Clinton hade med sin man Jared Kushner: Om läget uppstår, är det Ivanka som i första hand får kandidera.

Steve Bannon ska ha upprörts när han hörde om avtalet, eftersom båda makarna arbetar som presidentens rådgivare.

I boken avslöjas också att Ivanka brukar göra narr av sin fars karakteristiska kalufs. Hon ska ha sagt att färgen kommer av att presidenten använder en hårprodukt fel.

7: Michael Flynn visste att hans band till Ryssland kunde orsaka problem

Wolff skriver också att Trumps första säkerhetspolitiska rådgivare, den pensionerade generalen Mike Flynn, visste att hans band till Ryssland kunde orsaka problem.

Vänner ska ha upplyst Flynn inför valet att det var en dålig idé att ta emot 45 000 dollar av ryssar för ett tal.

”Det kommer bara vara ett problem om Trump vinner”, ska Flynn ha sagt enligt källor. Flynns kopplingar utreds.

Källor: AFP, Reuters, BBC, Guardian, New York Times

Vita husets chefsstrateg Steve Bannon anses ha stort inflytande på Donald Trumps främlingsfientliga linje

The Guardian: Steve Bannon går åt Trumps familj i ny bok

Trump slår tillbaka: Bannon har förlorat sitt förstånd.

Diskussion om artikeln