Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Amos Rex-museet vald till en av de mest innovativa nya byggnaderna 2018 av BBC

Från 2018
Uppdaterad 04.01.2018 13:25.
Amos Rex, havainnekuva tulevasta museosta. Lasipalatsin aukio ylhäältä
Bildtext Amos Rex ligger under markytan, men på torget intill Glaspalatset kommer ljus att sippra in utställningshallarna från takfönstren.
Bild: Amos Andersonin taidemuseo

Brittiska medieföretaget BBC har listat de åtta mest innovativa och spännande byggnaderna som ska stå klara år 2018. Amos Rex-museet i centrala Helsingfors är en av dem.

Amos Rex beskrivs som ett konstmuseum på imponerande 2 000 kvadratmeter byggt under ett offentligt torg som en gång i tiden fungerade som stadens busstation.

Amos Rex, havainnekuva tulevasta museosta. Lasipalatsin aukio
Bild: Amos Andersonin taidemuseo

Det som syns utåt i stadsbilden av museet är utformade takfönster i klungor runt ett strömlinjeformat klocktorn från 1930-talet, forstätter artikeln.

Utställningshallen är ansluten till ett bio-auditorium och en restaurang i en modernistisk paviljong från 1936. Också paviljongen har renoverats av arkitekturbyrån JKMM som också ligger bakom Amos Rex deisgn.

Museet torde kunna öppna under sensommaren eller tidig höst 2018.

Amos Rex, havainnekuva tulevasta museosta. Sali.
Bildtext Amos Rex inifrån.
Bild: Amos Andersonin taidemuseo

Bland de andra byggnaderna som lyfts fram på listan finns det stora egyptiska museet som ska öppna i Giza, Egypten och som bland annat ska visa upp alla de 5 000 föremål som hittades i Tutankhamons gravkammare.

I Wuhan väster om Shanghai, Kina byggs en 120 våningar hög skyskrapa som kallas Wuhan Greenland Center, medan Köpenhamn får ett nytt kreativt center i den modernistiska BLOX-byggnaden.

Historia möter modern arkitektur

I Narbonne i Frankrike har man byggt ett museum över ett gammalt romerskt fort där publiken kan följa med konserveringsarbetet genom fönster.

Skottlands första designmuseum ska öppna i Dundee under sommaren 2018. V&A Design Museum ser ut som en korsning mellan ett surrealistisk kryssningsfartyg och en sågtandad klippa.

Det är BBC:s arkitektur- och designkritiker Jonathan Glancey som sammanställt listan. Motiveringar och bilder på de åtta byggnaderna kan ses på BBC:s webbsida.