Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa universitet fyller 50 år

Från 2018
Universitetsbyggnad på Brändö i Vasa.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Vasa universitet fyller 50 i år och firar med musikfestival, doktorspromotion, öppna föreläsningar och tårta till alla i Rewell center.

I år är det är 50 år sedan Vasa universitet inledde sin verksamhet och de första studerande inledde sina studier i det som då var Vasa handelshögskola.

Internationellt universitet

Vasa universitet har utvecklats till ett internationellt universitet som lägger tyngdpunkten på kvalitet säger rektor Jari Kuusisto.

- Vi fortsätter en stolt tradition i ett universitet som lever i nära samverkan med näringslivet. Det hjälper oss att både utveckla forskningen och utbilda kunnig arbetskraft, säger Kuusisto.

Fest och historik

Firandet av 50-årsjubileet inleds fredagen den 26 januari med en fest och då utges också en historik över universitetet.

Rektor Jari Kuusisto kommer att hälsa gästerna välkomna och hedersdoktor Jouko Havunen, som själv är alumn från Vasa universitet, håller festtalet. Universitetets nya professorer Hannu Laaksonen, Liisa Mäkelä och Annika Tidström kommer också att presentera sig på festen.

Den som vill delta i festligheterna kan anmäla sig på universitetets hemsida fram till den 18 januari.

Samma kväll som festen går av stapeln håller universitetet en middag som tack till universitetets donatorer. Alumner som inledde sina studier samma år som universitetet grundades kommer i sin tur att bli inbjudna till en lunch.

Festvecka till hösten

I september firar universitetet en hel vecka fylld med festligheter. Veckan inledes den femte september med en musikfestival på campus. Studerande, personal och alla universitetets vänner är inbjudna att delta. Veckan kulminerar i en doktorspromovering som firasi tre dagar.

Öppna föreläsningar och tårta

För att ytterligare fira jubileumsåret ordnar universitetet en serie förläsningar, Minä & tiede, eller jag och vetenskapen på svenska. Föreläsningarna handlar om aktuella ämnen och är öppna för alla.

Den 10 mars bjuder universitetet på tårta i Rewell center.

Diskussion om artikeln