Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nytt rekord: Årets golfsäsong öppnade efter nyår

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 00:09.
Tapio Järvinen, Svante Nyholm, Kari Collin och Jukka Niemelä spelar golf på en grön gräsmatta i Hangö. Det exceptionella är att det här sker i början av januari 2018.
Bildtext En ovanlig syn i Finland i januari; golfspel
Bild: Tiina Grönroos / YLE

I Hangö har golfentusiasterna kunnat ägna sig åt sin favoritsport hela hösten ända fram till årsskiftet och till och med några dagar in i januari. Nu är det däremot slut på golfandet en tid framöver. Personalen måste ta ut semester och gräsmattorna behöver också vila upp sig.

Det är första vardagen efter nyår. Tisdagen den 2 januari bjuder på dis, några enstaka solstrålar och en luftfuktighet som påminner om en blöt disktrasa. Men det regnar inte, åtminstone inte i Täktom i Hangö där många golfare spenderar flera timmar på de gröna gräsmattorna.

- Vi kommer hit varje morgon vid sjutiden för att kolla gräsmattorna, säger Lena Haanpää, vd för Han-Golf. Om banan är täckt av frost kan vi inte öppna, åtminstone inte genast på morgonen.

Leena Haanpää, vd för golfkubben Han-Golf i Hangö talar i mobiltelefonen. Ute är det snöfritt och gräsmattorna är lika gröna som på sommaren. Bilden tagen i januari 2018
Bildtext Lena Haanpää, vd för Han-Golf tar emot tidsbeställningar
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Gräset är känsligt för frost. Att promenera eller spela golf på en frosttäckt matta gör att gräset dör. Däremot går det bra att använda golfbanan fast gräsmattan ställvis är täckt av vatten.

- Vår bana är byggd på sandbotten så den blir inte lerig, förklarar Lena Haanpää. Våra golfspelare klagar inte fast det är vått, tvärtom är de glada över att de fick avsluta fjolårets säsong strax före årsskiftet och inleda årets golfsäsong genast i början av januari.

Det är första gången som golfklubben i Hangö har öppet i januari.

- Vi har en gång haft öppet till och med den 26 december. Sedan kom snön och vintern. Det här är helt nytt för oss, säger Lena Haanpää.

Bättre än Malaga

Ute på golfbanan, en bit ifrån klubbhuset, ser man flera påpälsade golfare, bland dem en glad fyrväppling bestående av Tapio Järvinen, Svante Nyholm, Kari Collin och Jukka Niemelä.

Jukka Niemelä är iklädd svarta gummistövlar, de tre övriga har vattenavstötande kängor. Det är väldigt vått på den del som kallas fairway och det hörs ett slafsande ljud när spelarna går på banan.

Tapio Järvinen, Svante Nyholm, Kari Collin och Jukka Niemelä spelar golf på en grön gräsmatta i Hangö. Det exceptionella är att det här sker i början av januari 2018.
Bildtext Tapio Järvinen, Svante Nyholm, Kari Collin och Jukka Niemelä är ivriga golfare
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Det är nog första gången jag spelar golf mitt på vintern. Så här kan man göra i Hangö, så välkomna bara, marknadsför Svante Nyholm.

- Fast nu stängs banan efter onsdag, (3.1) men ett år kunde den öppna igen i slutet av februari. I fjol öppnade banan i mars, fortsätter Nyholm.

- Det här får vi tacka växthuseffekten, säger Jukka Niemelä.

- Och Trump, tillägger Kari Collin varpå alla golfspelare skrattar.

Kari Collin som bor på Drumsö i Helsingfors vistas mest i Hangö om vintern tack vare den långa golfsäsongen.

- Här är det lika bra som i Malaga, nej bättre, säger Kari Collin.

- Golf är en fin sportgren, säger Tapio Järvinen. Man får en god kondition och spelet är bra för huvudet när man måste koncentrera sig på bollen och varje slag. Dessutom fyller golfen en viktig social funktion.

Det är nog mer utmanande att spela golf när banan är våt

Det märks att de här fyra golfarna trivs ihop. Skämten haglar tätt samtidigt som alla har koll på sin egen boll och sina slag.

- Det är nog mer utmanande att spela golf när banan är våt. Bollen rullar inte, förklarar Tapio Järvinen.

- Jo, men kom med hit till greenen. Här är det torrt och bollen rullar fint, säger Svante Nyholm och puttar bollen i riktning mot hålet.

Huruvida Svantes boll gick i hål är en historia som kan låta sig berättas i väntan på att golfsäsongen tar ny fart igen, senare den här våren.

Han-Golf i Hangö stängde sin bana för vintern den 3 januari. EkeGolf i Ekenäs öppnade i sin tur samma dag. Det är också första gången i Ekenäsklubbens historia som den stora banan var öppen i januari.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln