Omröstning: vilket slags mörker gör dig mest deppig?
Bing Crosby drömde om en vit jul. Sedan vaknade han och det var januari i staden och hans nya paraply blåste iväg och försvann i mörkret på parkeringsplatsen innan han halkade i snösörjan och allt blev svart igen.
Känns det bekant? När mörkret börjar lägga sig i oktober är det många finländare som börjar visa symptom på säsongsbunden depression, eller vinterdepression.
Är det bättre med en kolmörk vintereftermiddag på landsbygden utan artificiellt ljus från diverse ljusreklamer och lyktstolpar eller är det bättre med ens det gråbleka stadsljuset i en förort?
Rösta i vår poll och berätta vad som känns mest deprimerande för dig.
Ungefär 30 procent av finländarna visar tecken på något symptom, och ungefär en procent har allvarliga symptom. Dessutom blir symptomen värre ju äldre man blir.
Om du är godissugen och inte vill träffa folk kan du ha vinterdepression
Då mängden naturligt ljus minskar på hösten stör det sömnrytmen hos många.
- Ofta sover man längre än på sommaren, men sömnen piggar inte upp på samma sätt, säger forskningsprofessor Timo Partonen på Institutet för hälsa och välfärd THL.
Ett annat symptom är att matlusten, och speciellt lusten för godsaker, ökar under årets mörka tid. Då man dessutom vanligtvis rör på sig mindre under vinterhalvåret leder det ofta till viktökning.
- Det händer lätt att man lägger på 2-3 kilogram under vintern, säger Partonen.
Det kan kännas som att man inte orkar träffa någon när det så lätt slutar i gräl
Då det är mörkt känns det också som att man har mindre energi och inte orkar göra lika mycket som då när det är ljust. Man är också mer lättretad, vilket leder till onödiga gräl.
De här symptomen leder lätt till att man isolerar sig och undviker sociala kontakter.
- Det kan kännas som att man inte orkar träffa någon när det så lätt slutar i gräl, säger Partonen.
Rör på påkarna och använd ljusterapilampa
Ifall man vill förebygga symptom på säsongsbunden depression ska man försöka öka mängden ljus man får under morgontimmarna, alltså mellan klockan fem och tio.
Det är svårt att få det ljus man behöver på naturlig väg, speciellt med tanke på att november, december och januari är de molnigaste månaderna i året. Då kan man använda sig av artificiellt ljus.
- En ljusterapilampa kan både bota och förebygga symptom, säger Partonen.
Ett annat sätt att förebygga symptom är regelbunden motion, alltså att röra på sig tills man svettas 2-3 gånger i veckan. För att få bästa resultat ska man helst idrotta hela året runt.
Partonen säger att det också finns metoder som många upplever att hjälper dem, men som det inte ännu finns forskningsresultat för.
- Många säger att det hjälper att åka på solsemester eller att medvetet öka sin sociala aktivitet, säger Partonen.
Osäkert om snö hjälper mot symptomen
De senaste åren har varit snöfattiga, speciellt i södra Finland. Hur snön, som reflekterar ljus och på så sätt kan lysa upp omgivningen, påverkar personer med vinterdepression är ändå oklart ännu.
- De snöfria vintrarna är ett så pass nytt fenomen att vi ännu inte hunnit få ordentliga forskningsresultat, säger Partonen, som tillägger att THL snart kommer att publicera resultatet av en enkät om säsongsbunden depression.
Det som ändå är klart är att mängden naturligt ljus inverkar på symptomen.
- I Norra Finland, där det är mörkare, är det lika stor andel av befolkningen som visar symptom, men symptomen där är allvarligare och varar längre, säger Partonen.
Vintern ger dig extra hull
Är du en av dem som går upp i vikt under vintern?