Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skräpkaos vid ekopunkt förargar Tallmobor

Från 2018
Stora avfallsbehållare för papper, kartong och metall med en massa skräp utanför.
Bildtext Så här såg ekopunkten i Tallmo ut på torsdagseftermiddagen den 4 januari.
Bild: Yle/Lone Widestam

Rosk'n Rolls ekopunkt i Tallmo i Sibbo svämmar över av skräp efter nyårshelgen. Enligt ortsbor är det här inget nytt problem men från Rosk'n Roll säger man att det är frågan om ett undantagsfall.

Ekopunkten i Tallmo tar emot papper, glas, metall och kartong. Runt de stora behållarna ligger en hel del metall och kartong men också en massa skräp som inte hör hemma där, som en gammal resväska.

Ekopunktens skick har upprört ortsbor på sociala medier. Flera personer säger att ekopunkten har varit i dåligt skick också tidigare under året. Vissa säger att de tagit kontakt med Rosk'n Roll men att inget händer.

Enligt transportplanerare Mika Toivari från Östra Nylands avfallsservice har ekopunktens kartonginsamling tömts enligt tidtabellen.

- Kartonginsamlingen har tömts den 27 december och på nytt genast efter nyår. Vi arbetar på maximal kapacitet, säger Toivari.

De som tömmer kartonginsamlingen och de andra insamlingsbehållarna har instruerats om att ta med också kartongen och glaset som ligger bredvid behållarna.

- Men sedan för folk dit också blandavfall och annat som kartongbilen inte kan ta med.

Städas den här veckan

Enligt Toivari töms ekopunktens behållare en gång i veckan och en städpatrull för bort skräpet som hamnat fel varannan vecka eller enligt behov.

- Nu under jul- och nyårshelgen är städpatrullen fullt sysselsatt. Därför har städningen försenats med några dagar. Tallmo ska städas under den här veckan, lovar Toivari.

Stora avfallsbehållare med skräp utanför.
Bildtext Skärpning! Kartongbehållaren är tom men ändå ligger det kartong bredvid den.
Bild: Yle/Lone Widestam

Enligt Toivari brukar verksamheten vid Tallmos ekopunkt fungera, och han tycker att året annars gått ovanligt bra för Rosk'n Roll.

- Men julhelgen var svår eftersom helgdagarna inföll mitt under veckan. Då gjordes inga tömningar eller städningar. Sedan blev det väldigt dåligt före, vilket försenade arbetet.

Enligt Toivari kom det in få klagomål om man bortser från ekopunkten i Tallmo.

- Nerskräpade insamlingspunkter brukar vara ett sommarfenomen.

Mera övervakning

Toivari medger att ekopunkten i Tallmo används väldigt mycket.

- Jag är ändå av den uppfattningen att ekopunkten hållits i ganska bra skick året runt.

Under 2018 ökar Rosk'n Roll kameraövervakningen vid insamlingspunkterna.

Fler kameror som kan flyttas från plats till plats ska tas i bruk för att hålla koll på att folk inte dumpar sådant skräp vid ekopunkterna som inte hör hemma där.

En stor brun resväska i en hög med kartong och annat skräp.
Bildtext Resväskan hör inte hemma vid ekopunkten.
Bild: Yle/Lone Widestam

Enligt Toivari hoppas man på Rosk'n Roll att kunden använder sig av en annan avfallsstation eller nästa ekopunkt om den närmaste ekopunkten är full.

Man kan lämna in nyttoavfall gratis på alla avfallsstationer och ekopunkter.

- Då ekopunkten sköts av oss, som den i Tallmo, så är det på vårt ansvar att hålla den i skick. Vid en ekopunkt med mycket rusning kan förstås tömningsintervallerna göras kortare.

Toivari påpekar att det ändå sist och slutligen är på användarens ansvar att inte lämna något bredvid en överfull behållare.