Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur köper man ansvarsfullt i reatider? Fem saker att tänka på

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2018 10:04.
Mellandagsrea
Bild: Lehtikuva

Affärernas reaskyltar lyser fortfarande röda och impulsköp kan lätt slinka med i påsarna. Men hur handlar man så att miljön skulle må lite bättre?

Konsumentförbundet, Marthaförbundet och konsumentforskare ger sina bästa tips.

1. Håll ett öga på klädernas hållbarhet

Kläder av dålig kvalitet och som lätt går sönder är dåligt för miljön. Enligt Konsumentförbundets generalsekreterare Juha Beurling lönar det säga kolla extra noga på klädernas hållbarhet.

– Man kan till exempel titta på i hur många grader kläderna kan tvättas. Om det står att ett bomullsplagg bara får tvättas i 30 grader, är det inte är frågan om ett plagg av speciellt hög kvalitet.

Det finns förstås undantag, säger Beurling.

Konsumenttvistenämnden har gett rekommendationer för hur länge ett plagg borde hålla. Barnkläder borde till exempel hålla i åtminstone en hel säsong.

– Om dragkedjan till exempel går sönder efter ett par månader, trots att det har använts korrekt, kan man reklamera och kräva en reparation, säger Beurling.

Men det är inte alltid så lätt för kunderna att skilja mellan material av hög och låg kvalitet, säger Marthaförbundets koordinator Katariina Juurikkala.

– Naturmaterial är i allmänhet ett bra val. Mången konstfiber kan kännas hårda och är billigare. Men till exempel akryl blir lätt noppig.

– Även läderskor håller bättre än skor i konstläder, fast man lägger mer pengar på dem i början, säger Juurikkala.

2. Fundera, vad behöver du

Innan man beger sig till affären lönar det sig att fundera igenom om man verkligen behöver det man tänkt köpa.

– Rea är inte en anledning att köpa onödiga saker, säger Juha Beurling från Konsumentförbundet.

Minna Autio, konsumentforskare vid Helsingfors universitet, föreslår att man gör en gammal och hederlig inköpslista.

– Så att det finns någon plan som man följer, säger Autio.

Att köpa stora mängder reakläder bara för köpandets skull är nödvändigtvis inte speciellt bra för miljön, enligt Autio. Men det kan göra gott för humöret.

– Man kan tänka att det är ekologiskt ohållbart, men socialt hållbart.

3. Kolla att det finns tillräckligt med reservdelar

För hemelektronik lönar det sig att se över vilka möjligheter det finns att reparera varan och hur man får tag i reservdelar.

– En produkt som är svår att reparera och som man i praktiken måste ersätta med en ny när den går sönder är på många sätt oetisk, säger Juha Beurling.

4. Fråga försäljaren om varan

Marthaförbundets Katariina Juurikkala uppmanar kunderna att modigt fråga försäljaren om till exempel varans ursprungsland och produktionsförhållanden.

Det är också en bra idé att se om varan har någon typ av kvalitetsstämpel.

Miljömärket Svanen berättar till exempel om varans miljövänlighet.

– Eller om rättvis bomull används, vet man att också de som befinner sig i början av produktionskedjan har fått ersättning för sitt arbete, säger Juurikkala.

Ibland kan det vara svårt att få svar direkt av försäljaren. Juurikkala rekommenderar då att man vänder sig direkt till företaget eller tillverkaren.

– Det kan man till och med göra på sociala medier där svaret sällan förblir ”vi vet inte”. Här gäller det att själv vara aktiv och det kan bidra till att också företaget beaktar ansvarstagande på ett nytt sätt.

5. Också billigt kan vara bra

Konsumentförbundet påpekar att priset sällan har något samband med om en produkt är etisk – men det har kvaliteten, hållbarheten och tillverkningssättet.

Billig elektronik, till exempel, kan vara bra.

Det kan vara lönt att kolla oberoende produkttest, de ger ofta svar om en tv eller en tvättmaskin är tillräckligt hållbar.

– Den billigaste kan vara den bästa, den dyraste den sämsta. Förstås finns det variation men konsumenten bör kunna lita på att varan håller så länge som den borde, säger Beurling.

Ursprunglig artikel skriven av Hanna Hanhinen/Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln