Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kontraktet med Patria en lyckträff för varvet i Tykö - nyrekryteringar på gång

Från 2018
Uppdaterad 05.01.2018 09:45.
Hamina-klassens robotbåtar i marinens hamn i Obbnäs, Kyrkslätt.
Bild: YLE

Western Shipyard i Tykö ska vara med och om att renovera försvarsmaktens robotbåtar i Hamina-klassen. Vid varvet var stämningen på topp efter att avtalet med Patria skrivits under.

Det är en glad Pekka Niinistö, VD för Western Shipyard, som Yle Åboland får tag på då han på torsdag satt i sin bil på väg från Tammerfors där han just skrivit under avtalet med Patria.

- Det här innebär full sysselsättning vid varvet i fyra år framåt, vilket innebär 200 årsverken. I praktiken har cirka 50 personer garanterat jobb de kommande fyra åren, säger Niinistö.

Western Shipyard har redan rekryterat personal inför affären med Patria, men varvet kommer ännu att göra en del nyrekryteringar.

För tillfället har varvet 40 anställda.

Säkerhet och sekretess trumfkort

Enligt Niinistö hade varvet i Tykö ett par starka konkurrensfördelar då det gällde affären med Patria.
För det första så har man satsat på olika säkerhetssystem vid varvet, bland annat har man stark datasäkerhet. Så ur sekretess- och säkerhetssynvinkel är varvet väl förberett för att jobba med försvarets fordon.

Den andra fördelen för Tykövarvet är enligt Niinistö att varvet är helt och hållet i inhemsk ägo, vilket är bra då man jobbar med försvarsmakten.

Förutom att förnya de sociala utrymmena så har varvet investerat i en presenningshall som placeras ovanför varvsdockan så att renoveringen av fartygen inte påverkas av vädret.

VD Pekka Niinistö, när inleder ni arbetet med att renovera försvarets båtar?

- På måndag.

Diskussion om artikeln