Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chefstränaren Kekki: Fysikens lagar, tekniska misstag och brist på tålamod fällde Finland

Från 2018
Teemu Tamminen frustrerad, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Teemu Tamminen och Finland åkte på frustrerande förlust i Vanda.
Bild: Handbollsförbundet

Finland stod för de tekniska misstagen och Slovakien för kontringsmålen. Då vi äntligen ska börja anfalla ger vi bort bollen, säger Kaj Kekki efter handbollsherrarnas andra raka hemmaförlust i VM-kvalet.

I början av matchen, som Finland förlorade med 22–27, litade landslagstränaren Kekki på niometerstrion Richard Sundberg, Nico Rönnberg och Benny Broman. En trio som hade stora problem att komma till kvalificerade målchanser.

– Vi kör för mycket rakt mot deras stora försvarsbjässar och kommer för nära deras mur. Vi saknade tålamod, stod för tekniska misstag och Slovakien kontrade in mål, säger Kekki till Yle Sporten efter matchen.

Saknade dina spelare självförtroendet som krävs för att komma till ordentliga skottlägen?

– Inte vet jag om det föll på självförtroendet. Rädda var vi åtminstone inte men vi tappade bollen vid värsta möjliga läge då vi själva skulle börja bygga upp anfallen.

Även ljuspunkter

I början av andra halvlek valde Kekki att satsa på Max Granlund tillsammans med Rönnberg och Ian Martin på backpositionerna. En trio som stundvis fungerade riktigt bra.

– I första halvlek fick inte Benny Broman riktigt till det och i den andra hade vår högerback lång väg till bytesbänken. Därför valde jag att satsa på Ian i båda riktingarna. Han gjorde som väntat väl ifrån sig i försvaret men i anfallet saknade han lite tålamod.

– Nico och Max spelade bra ihop. Överlag jobbade vi längre bort från deras försvarsmur, något vi hade betonat i paus.

Kaj Kekki, Finland-Slovakien januari 2018.
Bildtext Kaj Kekki fick inte fart på offensiven.
Bild: Handbollsförbundet

Ett par saker var Kekki ändå nöjd med.

– Försvaret och positionsspelet fungerade. Jag lyfter på hatten åt mina spelare som krigade mot deras centrar som inte var några små killar. Sen kom tyvärr fysikens lagar emot.

Febrig Rönnberg stod för sex mål

Nico Rönnberg var tillsammans med Max Granlund Finlands bästa målskytt. Båda noterades för sex fullträffar. Att Rönnberg i kväll spelade sin 41:a landskamp var ingen självklarhet.

– Jag lyfter på hatten åt Nico. Han hade feber och spelade nästan hela matchen. Om det sedan var smart är en annan femma, konstaterar Kekki.

Nico Rönnberg, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Nico Rönnberg med trots feber.
Bild: Handbollsförbundet

Rönnberg spelar i klubblaget Cocks mest till vänster men i VM-kvalmatchen mot Slovakien fungerade 25-åringen som spelfördelare.

– Det är något vi kommit överens om och diskuterat. Vi har en hel del med killar som kan spela vänsterback. Nico har en bra blick för spelet och kommer att axla ansvaret på den positionen i resten av VM-kvalmatcherna.

23 gjorda mål mot Luxemburg, 22 mot Ryssland och nu 22 mot Slovakien. Vad ska ni hitta på för att lösa problemet med målskyttet?

– Om någon vet hur vi får bort alla tekniska misstag så kan den personen vara i kontakt med mig. Jag har inget direkt svar på den frågan. Alltför många anfall lyckas vi inte ens avsluta med ett skott mot mål. Där har vi del att jobba med, säger Kekki om den dystra statistiken.

Max Granlund: De kontrade sönder oss

Dickenbacken Max Granlund hade långt samma syn som landslagstränaren Kekki varför det blev en femmålsförlust mot Slovakien i Vanda.

– Vi gjorde helt för mycket tekniska fel. Vårt försvar var helt okej. De kontrade sönder oss vilket är synd, säger Granlund efter sin andra seniorlandskamp.

Hur var det att spela tillsammans med Nico Rönnberg och Ian Martin i andra halvlek?

– Jag tycker att vi kom till bra skottlägen och slarvade mindre än i första halvlek. Bakåt gjorde de lite för lätta mål. Kanske vi kände av en viss press för att vinna den här matchen.

Max Granlund, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Max Granlund tog för sig.
Bild: Handbollsförbundet

Max Granlunds kastarm var ändå relativt het och i sin andra landkamp tredubblade han sin målskörd till nio.

– Kastarmen kändes riktigt bra. Det är en positiv sak att ta med sig från den här matchen, säger Granlund som kommit bra in i laget.

Även landslagstränaren Kekki ger tummen upp för Granlund den äldres insats.

– Max gjorde vad han skulle göra. Det vill säga skjuta från distans och han gjorde det väldigt bra. Han vågade ta avslut precis som mot Ryssland i oktober. Vi kommer att ha stor nytta av honom i framtiden, avslutar Kekki.

Max Granlund försöker göra mål mot Ryssland i VM-kvalet i handboll.

Fantasilöst och slarvigt – Slovakien höll Finland på bekvämt avstånd i VM-kvalet

Max Granlund och Nico Rönnberg effektivast i hemmaförlust.

Diskussion om artikeln