Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Grannmedling kräver tålamod - många väljer polisanmälan före diskussion

Från 2018
Uppdaterad 05.01.2018 07:06.
Leksaker
Bild: Yle/Eva Frantz

Varje kommun kunde ha en egen grannmedlare som hjälper till att reda ut gräl mellan grannar.

I dag finns grannmedlare i Åbo, Helsingfors och Tammerfors, och de har fullt upp. I fjol kunde de ta hand om drygt 130 fall.

Ofta handlar konflikterna om att folk känner sig störda av vad grannarna gör.

Dialogen är viktig

Tvisten kan gälla husdjur, tomtgränser, bilparkering, oljud, kulturskillnader eller dygnsrytmer som krockar.

- Det viktiga är att skapa en dialog, att förklara vad man stör sig på, säger Miriam Attias, som är chef för Centret för medling mellan grannar.

Centret arbetar för att förebygga konflikter. Det gäller att komma överens om vad som är ett normalt och accepterat beteende.

- Om min uppfattning av normalt skiljer sig från din uppfattning, så finns det inga lagar eller ordningsregler som säger vem som har rätt. Då kommer vi in och medlar.

Glöm gammalt groll

Grannmedlaren själv hittar aldrig på lösningen, utan finns bara där för att hjälpa parterna att själva komma fram till en överenskommelse.

- Grannarna måste inte vara av samma åsikt, men de måste kunna komma överens om gemensamma spelregler. För i de flesta fall vill folk ha goda relationer till sina grannar.

Och fastän en del konflikter kan sträcka sig tiotals år tillbaka, så kan folk komma överens. Attias hänvisar till vad president Martti Ahtisaari brukar säga, att alla konflikter har skapats av människor så då kan människor också lösa dem.

- Det kan kännas motbjudande att diskutera. En del tycker kanske att det inte finns något att diskutera, eftersom de har rätt. Men om man lever nära varandra, och om det finns ett behov av att enas, så brukar det också finnas vilja till det.

Samlar bevis i stället för att diskutera

För många känns det ändå svårt att diskutera med sina grannar. Man gör polisanmälningar istället för att diskutera. Man filmar, bandar och skaffar vittnen för att kunna föra saken till domstol.

Också ärenden som blivit brott- eller tvistemål kan av domstolen föras till en medlare. Det finns över 600 sådana fall per år bara i Egentliga Finland.