Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea tackade ja till samtalsinvit - samtal på tisdag

Från 2018
Sydkoreaner följde med den norkoreanske ledaren Kim Jong-Uns ovanligt försonliga nyårstal på en järnvägsstation i Seoul på nyårsdagen.
Bildtext Sydkoreaner följde med den norkoreanske ledaren Kim Jong-Uns ovanligt försonliga nyårstal via en tv-skärm på en järnvägsstation i Seoul på nyårsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu är det klart för de första samtalen mellan Syd- och Nordkorea på över två år. Företrädare för de två regeringarna ska mötas på tisdag. Exakt en månad före vinter-OS i Sydkorea inleds.

Nordkorea har alltså tackat ja till en inbjudan från Sydkorea, uppger det sydkoreanska återföreningsministeriet.

Samtalen ska i första hand handla om Nordkoreas eventuella deltagande i vinterspelen i Sydkorea och om hur relationen mellan Nord- och Sydkorea kan förbättras. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Företrädare för de två regeringarna ska mötas i gränsstaden Panmunjom tisdagen den 9 januari. Exakt en månad före vinter-OS inleds i Pyeongchang, Sydkorea.

Det här är de första samtalen på den här nivån mellan Nord och Syd sedan december 2015.

Det var egentligen den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un som öppnade för förnyad dialog i sitt ovanligt försonliga nyårstal.

En sydkoreansk regeringstjänsteman kommunicerar med en nordkoreansk kollega över den "heta linjen" i gränsstaden Panmunjom den 3 januari.
Bildtext En sydkoreansk regeringstjänsteman kommunicerar med en nordkoreansk kollega över den "heta linjen" i gränsstaden Panmunjom den 3 januari.
Bild: EPA-EFE/UNIFICATION MINISTRY

Tidigare i veckan återupptogs den så kallade heta linjen mellan länderna igen, för första gången sedan februari 2016.

Sent på torsdag kväll kom Sydkorea och USA dessutom överens om att skjuta upp stora gemensamma militärövningar till efter vinterspelen.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln