Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skandalboken om Trump ges ut redan idag - "Full av lögner" enligt Trump

Från 2018
Uppdaterad 05.01.2018 10:46.
President Trump under ett möte med republikanska senatorer i Vita huset den 4 januari.
Bildtext President Trump under ett möte med republikanska senatorer i Vita huset den 4 januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump har försökt stoppa Michael Wolffs bok om Trump och hans närmaste krets. I stället släpps boken redan i dag, fyra dagar tidigare än planerat.

Enligt amerikanska medier har Trumps advokater skickat varningsbrev både till författaren och förläggaren av boken "Fire and Fury: Inside the Trump White House". De har krävt att boken stoppas.

Boken skulle ges ut på tisdag, men en talesman för förläggaren uppgav för CNN att utgivningen i stället tidigareläggs, på grund av "en makalös efterfrågan". Den ges ut på fredag.

Författaren Michael Wolff twittrade också om beslutet.

"Nu kör vi. Ni kan köpa (och läsa) boken i morgon. Tack, herr president”, twittrade Wolff.

Trump beskriver boken som en "bluffbok"

Trump själv twittrade för första gången om boken sent på torsdag kväll, lokal tid.

Så här skriver han om bokens författare Michael Wolff och han avslutar med en hänvisning till sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

"Jag har tillåtit noll tillträde till Vita huset (faktiskt nekat tillträde flera gånger) för författaren för bluffboken! Jag talade aldrig med honom för boken. Full av lögner, förvrängningar och källor som inte existerar. Se på den här killens bakgrund och se vad som händer med honom och Slarviga Steve", twittrade Trump.

Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon finns bland dem som serverar de fränaste beskrivningarna av Trump och hans närmaste krets i Wolffs bok.

Redan i onsdags lät Trump meddela i ett skriftligt uttalande att Bannon "förlorade sitt förstånd" när han förlorade sitt jobb i Vita huset.

I boken beskriver Bannon Trumps son Donald Trump Jr:s omtalade möte med ryska företrädare som opatriotiskt och ett förräderi mot landet. Han berättar att Trumps dotter Ivanka själv har presidentambitioner och beskriver henne som stenkorkad.

Bannon hotas av rättsliga åtgärder från Trumps advokater.

Enligt förhandsuppgifter som publicerats bland annat i The Guardian, Vanity Fair och New York Magazine porträtteras Trump själv som mentalt instabil och totalt inkompetent i boken.

Trump-administrationens första månader vid makten beskrivs som kaotiska.

Källor: AFP, AP, Reuters, Twitter, Yle

Diskussion om artikeln