Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lågt intresse för tvåspråkig nödcentralsutbildning

Från 2018
Uppdaterad 05.01.2018 10:15.
Många skrivbord i en öppen sal. Vid skrivborden sitter personal med hörlurar och mikrofoner.
Bild: Nödcentralsverket

Räddningsinstitutets tvåspråkiga utbildning för nödcentralsoperatörer i Vasa har hittills lockat få sökande, skriver Turun Sanomat.

Det är första gången en tvåspråkig utbildning för nödcentralspersonal ordnas. Fram till onsdag hade bara 36 ansökningar kommit in, då man vanligtvis i medeltal brukar ha 150 sökande.

Ansökningstiden går ut om två veckor, och Räddningsinstitutet har nu startat en reklamkampanj på flera radiokanaler för att få fler sökande till utbildningen.

Utbildningen startar i Vasa i augusti och går på finska och svenska. Den som söker till utbildningen måste kunna båda språken. Av de sökande antas 16 till utbildningen.

Den tvåspråkiga utbildningen för nödcentralsoperatörer ordnas med tilläggsfinansiering från Inrikesministeriet. Orsaken är bland annat att pensioneringar har lett till att färre nödcentralsoperatörer talar svenska, skriver Turun Sanomat.

Nödcentralsverket lider av arbetskraftsbrist.

– Hos oss får man garanterat jobb när man har avlagt kursen, säger Nödcentralsverkets direktör Martti Kunnasvuori till tidningen.

Diskussion om artikeln