Författaren Malin Kivelä vill få kontroll på sina medievanor
Författaren Malin Kivelä trivs i den digitala skärmens hemtrevliga sken. Men har hennes ständiga surfande gått över styr? Under en vecka stänger hon av alla sociala medier och tar farväl av sina älskade tv-serier.
– Jag gillar internet och jag vill absolut inte gå tillbaks till hur det var förr, säger Malin Kivelä bestämt.
Hon surfar flitigt på olika sidor och är på ständig jakt efter nya idéer eller fascinerande livsöden. Det hör till hennes yrke som författare, att ständigt vara på jakt efter stoff till nya berättelser. För det ändamålet är internet en perfekt källa att ösa ur.
Att ta sig på allvar som författare
Samtidigt medger hon att hennes surfande gått över styr. Hon märkte bland annat att hon fick hjärtklappning av att gå in på Facebook.
– Det är som ett gigantiskt cocktailparty, konstaterar Malin Kivelä. Om jag har 750 facebookkontakter blir det stressigt om jag ska visa mig vänskapligt inställd till dem alla.
Folk har olika grad av social ansvarskänsla. Malin Kivelä hör till dem som vill visa sig välvilligt inställd åt alla håll. Men hennes ständiga närvaro på de sociala medierna tar henne bort från det hon egentligen vill och borde göra, nämligen jobba på sitt romanbygge.
– Egentligen handlar det om att ta mig själv på allvar som författare. Det här är helt tydligt en smärtpunkt för mig, konstaterar Malin Kivelä. Det enda jag borde göra är att sitta ensam och skriva för att få mitt skrivprojekt klart men i stället skojar jag med andra på Facebook och ger en bild av mig där som en läsande och skrivande människa.
Malin Kivelä kartlade sin medieanvändning innan hon började sin nätfasta.
Här ett kort utdrag ur hennes mediedagbok:
Medium: dator
Plats: arbetsrummet
Förmiddag, fredagen den 1.12.2017
“Jag är trött. Det är lättare att surfa än att läsa eller dammsuga. Jag borde skriva roman men jag går in på Rekki.fi som är en nätbutik för begagnade märkeskläder. Jag drömmer och har roligt men jag fastnar. Jag går tillbaka till mitt manus och skriver fyra bra meningar men går sedan automatiskt in på Facebook. Jag har loggat ut mig för att göra det krångligare för mig att gå in där. Jag återgår till manuset men kommer inte vidare så jag börjar maila istället. Jag skriver igen några rader men tar sedan en paus. Då snarvlar jag lite i min Yahoo-grupp och går efter en stund in i mitt manus för att fortsätta mitt skrivande….”
– Såhär kan det hålla på, suckar Malin Kivelä. Allt det här sker dessutom på mitt arbetsrum under bästa arbetstid där ingen ser var jag egentligen håller på med.
- Det kallas tv-seriepassion och det vill jag inte vara utan!
En annan passion som eventuellt gått för långt är de olika tv-serierna som finns på nätet via någon av de olika strömningstjänsterna.
– Jag måste få se på tv-serier varje kväll annars står jag inte ut. Jag älskar att dyka in i fiktionens värld, säger hon.
Hennes tittande på tv-serier om kvällarna och nätterna stör hemmalivet, medger hon. Tidigare var det de gemensamma tv-stunderna tillsammans med sambon som kunde höra till kvällsrutinerna. Nu väljer hon att krypa ner framför sin egen mysapparat som hon kallar den, och titta på nätet för sig själv.
– Kan ni nu bara gå och lägga er och låta mig titta i fred, brukar jag tänka. Lite som när man är beroende av någonting, medger Malin Kivelä. Jag motiverar dessutom det här överdrivna tittandet med att jag trots allt är en god förälder. Jag är hemma om kvällarna och varken knarkar eller super.
En typisk nätanvändare
Isabella Holm är digitalantropolog och arbetar på teknologi- och konsultföretaget Reaktor. Hon är expert på våra digitala vanor och säger sig vara imponerad av Malin Kiveläs projekt och ärligheten i de känslor hon beskriver. Det finns nämligen en hel del skam förknippat i vårt medieanvändande, berättar hon.
Det handlar om känslomässiga upplevelser då vi till exempel prokrastinerar, det vill säga skjuter upp saker vi egentligen borde göra.
– Malin är nog en väldigt typisk nätanvändare, anser Isabella Holm och känner igen sig själv i Kiveläs beskrivning. För många av oss är det svårt att få medievardagen under kontroll.
Vi vill låta oss förföras av till exempel fascinerande tv-serier och glida in i en annan värld för en stund.
– Det finns någonting väldigt skönt i att befinna sig i ett sådant här tillstånd, förklarar Isabella Holm och får medhåll av Malin Kivelä.
– Det kallas tv-seriepassion och det vill jag inte vara utan, säger Malin.
Bli bättre på att känna igen våra känslotillstånd
Det är viktigt att vi tänker på våra medierelationer över lag och hur det påverkar oss emotionellt. Isabella Holm berättar hur hon själv gör då hon vill slappna av en stund.
– Jag åker kanske buss och så börjar jag scrolla på Instagram eller Facebook och det är jätteroligt. Jag hittar spännande artiklar och kan följa med vad mina vänner håller på med.
Hon njuter genuint av de första tio-femton minuterna framför telefonskärmen. Efter det förändras känslan till rastlöshet men fortsätter lätt scrollandet i alla fall. Det går lite för snabbt och hon tankar lite för mycket. Det är nu man borde inse att lägga telefonen åt sidan och ta en paus.
– Det finns inget rätt eller fel, säger hon. Men vi kunde bli bättre på att känna igen våra känslotillstånd och bli medvetna om vad vi behöver i de olika stunderna.
Testa på att begränsa ditt medieanvändande
– Jag skulle nog rekommendera för var och en att på olika sätt testa att begränsa sitt medieanvändande. Det kan till exempel vara frågan om ett klockslag då telefonen läggs bort. Prova hur det känns och gör upp regler som känns bra och ändamålsenliga.
En annan viktig måttstock är personerna i ens närhet och hur de upplever ens medieanvändande. Om det finns en konflikt här är det viktigt att man pratar om det och går igenom gemensamma spelregler.
Skönt med digital semester
Vad har den digitala fastan gett Malin Kivelä? De första dagarna var ångestfyllda. Efter några dagar kändes det skönt då hon vant sig av med att rastlöst kolla efter nya notiser på mobilen. Hennes digitala skärmar kommer nog i fortsättningen också att lysa hemtrevligt i natten. Men hon medger att det varit superskönt att begränsa sin internetanvändning.
Lite som att åka på semester. Hon har lyckats hittat sitt inre lugn, och kör hon fast i sitt skrivande är det bättre för henne att lägga sig ner en stund eller läsa någonting.
– Jag märkte att det är inte så farligt att ha lite tråkigt helt enkelt. Mitt manus har börjat gå framåt och det är helt hemskt hur jag låter frälst, men det var verkligen jätteskönt, ler hon.
Författaren Malin Kivelä och digitalantopologen Isabella Holm medverkar i Efter Nio radio lördag 6.1.2018 kl. 9.03 på Yle Vega och på Yle Arenan.
