Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FPA får problem med den hastigt uppkomna aktiveringsmodellen

Från 2018
Uppdaterad 05.01.2018 12:24.
Skylt vid huvudingång till FPA:s huvudkontor
Bild: Yle/Patrik Skön

Folkpensionsanstalten FPA togs på sängen av riksdagens beslut att godkänna den så kallade aktiveringsmodellen för arbetslösa strax före jul. Den omdebatterade aktiveringsmodellen är en del av den nya lagen om arbetslöshetsskydd.

FPA:s generaldirektör Elli Aaltonen är kritisk till att en så omfattande reform görs med så snäv tidtabell.

FPA:s generaldirektör Elli Aaltonen.
Bildtext FPA:s generaldirektör Elli Aaltonen

- Det är alltid tråkigt för FPA att viktiga lagar fastställs sista dagen på året och träder i kraft den första januari som det har hänt här. Lyckligtvis börjar uppföljningsperioden efter 65 dagar, så vi har lite mera tid att förbereda oss och rekrytera mera anställda, säger Aaltonen till Yle Nyheter.

FPA behöver fler funktionärer för att klara av uppdraget

FPA måste nu anställa tiotals nya funktionärer för att klara av uppdraget att månatligt följa upp hur aktiva drygt 200 000 arbetslösa personer varit.

- Också arbetskraftsbyråerna behöver mer personal för att reformen inte enbart ska bli en mekanisk sparmekanism, utan en integrationsåtgärd och ett medel till nya möjligheter för den arbetslösa, säger Aaltonen.

Aaltonen säger i en intervju för Uusi Suomi att hon hoppas att en arbetslös person kunde påvisa erforderlig aktivitet även på annat sätt än genom att utföra lönearbete eller genom att delta i kurser via arbetskraftsförvaltningen.

Generaldirektören anser personligen att till exempel självständiga studier och frivilligarbete är utmärkta prov på aktivitet.

Förutom uppföljningen måste FPA också informera sina klienter om förändringarna.

FPA ska under februari månad skicka ut ett individuellt brev till alla som omfattas av aktiveringsmodellen. Brevet ska innehålla information om vad som förväntas av de arbetssökande.

Henriksson: Vem leder egentligen regeringens sysselsättningspolitik?

Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson uppger i ett pressmeddelande att hon inte slutar förvånas över vårt lands oansvariga sätt att göra politik.

- Det är för mig obegripligt hur regeringen först tvingar igenom en reform i riksdagen för att sedan bara någon dag senare öppet gräla om helheten i massmedia. Vem är det egentligen som leder regeringens sysselsättningspolitik, frågar sig Henriksson.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i riksdagen sommaren 2016.
Bildtext SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson
Bild: All Over Press

Centern och Samlingspartiet är oense om huruvida arbetslösa ska tvingas flytta för att sysselsätta sig det antal timmar i månaden som modellen kräver som villkor för bibehållet stöd.

- Inte nog med att två regeringspartier öppet grälar om en reform de själva har godkänt, men vad gör Blå framtid? De tiger stilla och tittar på, säger Henriksson.

Massiv kritik mot aktiveringsmodellen

Aktiveringsmodellen har kritiserats skarpt av bland annat oppositionspartierna för att den förutsätter sådant av den arbetslösa som denne inte nödvändigtvis kan påverka.

Ett medborgarinitiativ om att slopa modellen såg snabbt dagens ljus. På åtta dagar fick initiativet tillräckligt med undertecknare för att ärendet ska diskuteras i riksdagen.

På fredag morgon hade 106 000 personer skrivit under medborgarinitiativet för att förkasta aktiveringsmodellen.

Työnhakupalvelu kännykässä.

Vad innebär den omtvistade aktiveringsmodellen? Vi listar 6 viktiga punkter

Ny lag om arbetslöshetsskydd har väckt kraftig kritik.

Diskussion om artikeln