Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk kryptovaluta skapar nya dollarmiljardärer

Från 2018
Uppdaterad 05.01.2018 13:21.
amerikanska dollarsedlar
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

De så kallade kryptovalutornas sammanlagda värde steg i rasande fart under fjolåret och uppgår för närvarande till cirka 640 miljarder euro enligt webbplatsen Worldcoinindex.

Samtidigt har den ena grundaren av företaget Ripple som ger ut kryptovalutan med samma namn blivit en av de fem rikaste personerna i USA, rapporterar CNBC.

Enligt CNBC:s uppgifter som baseras på torsdagens kurs för kryptovalutan ripple är Chris Larsens egendom värd kring 59,9 miljarder dollar på pappret.

Bedömningen bygger på Forbes uppgifter enligt vilka Larsen äger 5,19 miljarder enheter av ripple samt en ägarandel på 17 procent av företaget Ripple.

Larsen är därmed en aning rikare än Larry Ellison som var en av grundarna av Oracle. Ellison är femma på Forbes lista över de 400 rikaste amerikanerna.

Ripple har twittrat en klickbar video som visar hur snabb kursuppgången för valutan har varit.

Även Ripples vd Brad Garlinghouse noteras för en miljardförmögenhet i och med kursrallyt för ripple. Forbes uppskattar att hans förmögenhet är värd 9,5 miljarder dollar eller mer.

Kursraket bland kursraketer

Värdet på ripple ökade under fjolåret med 35 000 procent, vilket är långt mer än kryptovalutor som bitcoin och ethereum presterade. Värdet på bitcoin ökade med 1 200 procent i fjol, på Ethereum med 9 200 procent.

Hittills i år har värdet på ripple stigit från 2,30 dollar till över tre dollar.

Företaget Ripple använder i likhet med andra kryptovalutor blockkedjeteknik. Enligt Ripple utvecklar företaget ett betalningsnätverk som används av mer än 100 finansiella institutioner.

Det förekommer att de som skapat en kryptovaluta äger en stor summa av de mynt som finns i cirkulation.

Till exempel bitcoins okända skapare har upp till en miljon bitcoin, enligt dagens kurs motsvarar det närmare 15 miljarder dollar.

Källor: CNBC, Forbes, Reuters, Tietoviikko

Diskussion om artikeln