Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ledsna läslusar i Östnyland i slutet av december – pengarna för svenska e-böcker tog slut

Från 2018
En kvinna håller i en pekplatta.
Bildtext (illustrerande arkivbild)
Bild: Mostphotos/Stokkete

Intresset för de elektroniska böckerna på svenska var större i fjol än vad kommunerna i Östnyland hade räknat med. Därför gick det plötsligt inte att låna e-böcker längre i slutet av december.

- Det här är egentligen ett positivt problem. Det betyder att de svenska e-böckerna har lånats mycket flitigt, säger Malin Hollmén, servicechef för bibliotekstjänster i Sibbo.

Det elektroniska biblioteket i Östnyland (kallas Elib) omfattar alla östnyländska kommuner förutom Lappträsk och Pukkila.

Licenspengarna för 2017 tog slut

Under knappa tre veckor i december i fjol kunde invånarna i de berörda kommunerna inte låna e-böcker eller e-ljudböcker via Elib. Problemen varade 12-31 december.

- Licenspengarna för året tog slut på grund av det stora intresset. Det här meddelade vi åt kunderna via tjänsten, förklarar Tove Selkälä, bibliotekarie i Borgå.

Förutom den svenska tjänsten Elib finns också den finländska tjänsten Ellibs. Den finländska tjänsten fungerade som vanligt medan det var problem med den svenska.

Amazons läsplatta Kindle
Bildtext (illustrerande arkivbild)
Bild: Amazon

"Utbudet är större och nyare"

Elib erbjuder i första hand svenska e-böcker och ljudböcker, medan Ellibs i första hand erbjuder finska verk.

Båda tjänsterna erbjuder också material på andra språk. Det svenska utbudet i Elib är både bättre och sämre än det finländska utbudet i Ellibs, anser Selkälä.

- Det som är bättre i den svenska versionen är att utbudet är större och nyare. Det som är sämre är att det som bäst bara går att låna en bok i veckan, medan man kan ha fem lån i gången via Ellibs, förklarar Selkälä.

Vid årsskiftet hade Elib en samling på cirka 24 000 böcker, varav 20 473 var e-böcker och 3 564 e-ljudböcker.

Problem att få riktigt färska böcker

Problemet med den finländska tjänsten Ellibs är att det enda material på svenska som finns i denna tjänst är böcker från Schildts & Söderströms.

- Det begränsar tillgången till det svenska materialet en hel del. Många förlag säljer inte heller sina nyaste böcker till biblioteken som e-böcker, berättar Selkälä.

En stor del av det nyaste materialet som är till salu kan därför vara från 2015 eller 2016. En e-bok kostar i stort sett lika mycket som en inbunden pappersbok.

- Vi försöker ändå köpa in från de förlag som säljer sina nya böcker som e-böcker. I Ellibs motsvarar en licens en samtida läsare. Om vi vill att två kunder ska kunna läsa samma bok samtidigt måste vi alltså betala två licenser för samma titel.

Läsa digitalt.
Bildtext (illustrerande arkivbild)
Bild: EPA/JAKUB KACZMARCZYK

I Elib har biblioteken en licensmodell då man betalar en viss summa per lån. Flera kan låna samtidigt, så länge pengarna räcker till. Det gjorde de alltså inte i slutet av fjolåret.

Från och med början av 2018 borde problemen vara ur världen och utlåningen via Elib fungera som vanligt.

För 2017 budgeterade Helle-biblioteken i Östnyland omkring 3 000 euro för tjänsten.

"Vi försöker svara på efterfrågan"

För 2018 har man gemensamt budgeterat cirka 10 000 euro, vilket alltså är en betydligt större summa än i fjol.

I fjol lånades sammanlagt 933 verk via Elib i Östnyland, varav 651 var e-böcker och 282 e-ljudböcker.

- Vi har sett att efterfrågan ökar och försöker svara på kundernas behov. Förbättringar kommer att ske under det här året, säger Selkälä.

Det här beror på att samarbetet mellan Helle-biblioteken i Östnyland utvecklas. Olika e-tjänster kommer att sammanslås till en gemensam version.

Det ska bli möjligt att låna fler e-böcker per vecka

― Tove Selkälä, bibliotekarie

För den enskilda kunden innebär det till exempel att det ska bli möjligt att låna två böcker per vecka via Elib i stället för nuvarande en bok.

- Vi informerar mer om sammanslagningarna och förändringarna när vi vet mer, säger Selkälä.