Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Risk för översvämning i Esse å

Från 2018
Uppdaterad 05.01.2018 15:20.
Långfors kraftverk i Esse å
Bild: YLE/Patrik Enlund

Vid Esse å i Pedersöre förbereder man sig på översvämningar på grund av issörja. Kring de platser där det oftast blir problem med issörja har man lagt ut linor för att påskynda isbildningen på vattenytan.

I Esse år blir det nästan årligen översvämning på grund av issörja vid forsarna nedanför Evijärvi i närheten av Esse, Lappfors och Kållby.

Risken för isproppar är störst när det blir hård kyla. Om dessutom vattenföringen är stor och vattendragen isfria är risken ännu större.

Meteorologiska institutet förutspår kallare väder från och med söndag.

Högt vattenstånd

I Sjön Lappajärvi som finns i övre loppet av Esse å är vattenståndet nu 15 cm högre än normalt. Avtappningen från Lappajärvi till Esse å kommer att minska om risken för issörja ökar.

När Esse å fryser till kan NTM - centralen vid behov minska vattenföringen till ån för att hindra att det uppstår issörja. Då ån får ett bestående istäcke kan vattenföringen ökas på nytt.

Trots att man vidtagit åtgärder kan man bli tvungen att bekämpa isproppar med grävmaskiner och språngningar. På det sättet försöker man hindra att vatten svämmar över på gårdar och i källare.

För att bekämpningen av issörja ska kunna minskas utreder NTM - centralen i Södra Österbotten hur de fastigheter som drabbas mest av issörjan skulle kunna skyddas på annat sätt.

Diskussion om artikeln