Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skattekortet kom - vad gör jag nu?

Från 2018
Uppdaterad 08.01.2018 17:12.
Ett kuvert från Skatteförvaltningen.
Bildtext Inom januari ska du få ett skattekort för år 2018.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Januari kom och skattekortet med den. Om du är osäker på vad du ska göra med ditt kort följer här några tips. Men handla snabbt - annars får du skatta stort på februarilönen.

Före medlet av januari ska alla som är permanent bosatta i Finland få sitt skattekort för år 2018.

Du som är en vanlig löntagare ska genast kontrollera om din skattesats är korrekt räknad och i så fall lämna in skattekortet till din arbetsgivare. Det är inte svårare än så! Här får du några råd.

Stämmer siffrorna?

Din skatteprocent är baserad på en kalkyl som följer med skattekortet. Skattemyndigheterna har beräknat dina inkomster för det kommande året med hjälp av inkomsterna i fjol.

Kontrollera först att beräkningarna för dina bruttoinkomster och eventuella avdrag stämmer. Se sedan till att Skatteförvaltningen har rätt information om församlingsmedlemskap, det vill säga om du hör till kyrkan eller inte.

Ett skattekort som visar grundprocent för lön.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Regelbundna eller oregelbundna inkomster?

Nästa steg är att välja inkomstgräns: vill du att den går enligt löneperiod (A) eller vill du ha en fast inkomstgräns för hela året (B)?

Löneperiodens inkomstgräns definierar hur mycket du får tjäna per månad (eller per två veckor, vecka eller dag). Den lämpar sig bäst för dig som har ungefär samma inkomster varje månad.

Om dina inkomster är oregelbundna på grund av till exempel frilansande, bonusar eller tillägg kan det löna sig att kryssa i inkomstgräns B.

Om du inte valt någondera väljer arbetsgivaren automatiskt inkomstgräns A. Om du vill byta till inkomstgräns B ska du meddela din arbetsgivare och kryssa i den rutan. I vissa fall räcker det att bara meddela arbetsgivaren.

Pysseldags!

Skattekortet har en streckad linje och en bild på en sax. Klipp längs strecket och ge skattekortet för lön av huvudsyssla till din arbetsgivare.

Skattekortet med uppgifter för bisyssla kan du behålla och ge till en annan arbetsgivare. Sidan med uträkningar om inkomster och avdrag stannar hos dig.

Ett skattekort för biinkomster.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Ingen tid för sölande

Det nya skattekortet gäller från och med början av februari och arbetsgivaren behöver kortet några veckor före nästa löneutbetalning. I januari används fortfarande skattekortet för i fjol.

Det lönar sig alltså att vara snabb i vändningarna, för om din arbetsgivare inte får det nya skattekortet i tid blir förskottsinnehållningen 60 procent av februarilönen.

Arbetsgivaren kan också ha fått dina skatteuppgifter elektroniskt, så tala med din arbetsgivare ifall du är osäker.

Ifall din arbetsgivare redan har fått skattekortet och procenterna och inkomstgränserna stämmer behöver du inte göra något mer.

Behöver du ett ändringsskattekort?

Stämmer siffrorna inte på ditt skattekort? Då ska du själv räkna ut din nya skattesats. Smidigast går det med skatteprocenträknaren.

Ifall det skett väsentliga ändringar i dina inkomster eller avdrag så ger räknaren en fingervisning om hur skatteprocenten ska ändras.

Om du vill höja din skattesats räcker det med att du streckar över siffran på kortet och skriver in den nya procentsatsen ovan eller under. Om du däremot vill sänka procenten måste du ansöka om ett så kallat ändringsskattekort.

Det lönar sig att söka ett ändringsskattekort också om det sker stora förändringar i din livssituation, till exempel vid studier, pensionering, familjeledighet eller arbetslöshet.

Skattekort för lön av huvudsyssla.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Beställ på nätet, per telefon eller köa på kontoret

Dina inkomster och avdrag spelar förstås också roll också då du räknar ut din nya skatteprocent. Skattemyndigheterna ger följande råd: gör en uppskattning på dina inkomster för hela året, räkna ut dina inkomster och skatter från början av året och lägg till uppgifter om eventuella avdrag. Sedan är det bara att beställa ett nytt skattekort på nätet. För det behöver du nätbankskoder eller ett chipförsett id-kort.

Det nya skattekortet går att printa men om du väljer att inte göra det får du det på posten inom ungefär en vecka. Du kan också välja att kortet skickas direkt till din arbetsgivare.

Ifall du inte har tillgång till en dator kan du beställa ett nytt skattekort per telefon på numret 029 497 000. Du kan också ladda ner en blankett, fylla i den och posta den till Skatteförvaltningen. Och förstås går det också att besöka skattebyrån, men då ska du vara beredd på köer.

Är du ett specialfall?

Beskattningen kan till syvende och sist variera väldigt mycket. De här råden hjälper dig kanske inte om du är en frilansare eller deltidsföretagare som precis återvänt från en lång arbetsresa utomlands och du vill ha deltidspension men fortsätta i arbetslivet.

Då kan däremot Skatteförvaltningens digra webbplats vara till hjälp. Det gäller bland annat dig som är frilansare, pensionär (också om du får pension från Sverige eller flyttar till Spanien), studerande, dig som får föräldrapenning eller arbetslöshetsdagpenning, unga som söker sommarjobb eller dig som får förmåner från Folkpensionsanstalten.

Råden finns samlade på svenska här.

Korrigering 8.1.2017: Skatteverket ändrades till Skatteförvaltningen.

Diskussion om artikeln