Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flera våningar vattenskadade i nyrenoverade Villa Breda i Grankulla - vattnet sprutade hela natten

Från 2018
Villa Breda i Grankulla 15.3.2015
Bildtext Arkivbild. Vattenskadan har skett i den gamla delen av Villa Breda som nu har renoverats.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ett rör sprang läck under mellandagarna på servicentret Villa Breda i Grankulla. Flera kubik vatten sprutade ut ur röret.

Vattenskadan upptäcktes på morgonen den 29.12 när byggarna som renoverar huset kom på plats. Ett rör hade sprungit läck i köket.

- Det är tråkigt att det blev en vattenskada nu när renoveringen börjar vara på slutrakan, säger Grankulla stads informationssekreterare Markus Jahnsson.

Röret som sprang läck var nytt. Det var en dåligt gjord som röranslutning gav vika, enligt Markus Jahnsson. Han kallar det ett mänskligt misstag.

1000 kvadratmeter på två plan har fuktskadats visar en preliminär kartläggning. Rummen som vattenskadats ska först torkas och sedan kan fuktskadan repareras.

Servicentret skulle öppna i april - starten kan försenas

Vattenskadan skedde i den äldre delen av Villa Breda i personalens utrymmen. Bostäderna i servicentret och de nya höghusen har inte påverkats.

- Det är också tråkigt att det här kan påverka ibruktagandet av Villa Breda, säger Markus Jahnson på Grankulla stad.

Renoveringen av Villa Breda är snart klar och servicecentret skulle tas i bruk i april 2018, men den tidtabellen är nu hotad.

Den totala kostnaden för saneringen och tillbyggnaden av Villa Breda kostar över 18 miljoner euro. Nyligen rapporterade Yle Huvudstadsregionen att Grankulla stad överväger att sälja byggnaden.

Det är inte klart hur mycket renoveringskostanderna kommer att kosta. Enligt Markus Jahnsson kommer största delen av kostnaderna att täckas av byggentreprenörens försäkring.