Bananen i din fruktkorg mognar i Sibbo: "Här finns Nordens största mognadshallar"
Alla bananer som säljs i S-gruppens butiker i Finland mognar i Sibbo. I syrefattiga rum, där en människa snabbt skulle dö, får bananerna sin gula färg och sin söta smak.
Inex Partners nybyggda logistikcentral för dagligvaror är ett massivt byggnadskomplex. Redan för att komma till huvudingången måste man köra nästan en kilometer längs med den ena långväggen.
Här mellanlandar S-gruppens varor innan de packas ihop och körs ut till butikerna. Också all frukt kommer hit.
Avokado och apelsiner i all ära, bananen är den överlägsna vinnaren i konsumentens kundkorg.
Fem bananmästare håller koll
Därför mognar här också årligen hela 50 miljoner kilo banan. Maxkapacitet för mognadslokalen är 65 miljoner kilo.
- Det här är Finlands största mognadslokal för bananer, kanske det största i Norden, säger skiftesansvarig Jyrki Ojala.
Han är en av de fem bananmästarna som jobbar med att se till så att rätt mängd bananer med rätt kvalitet och rätt mognadsgrad åker ut till butikerna.
- Mycket annat är automatiserat, men det behövs en människa för att kolla hur mogna bananerna är. En maskin kan inte uttyda små färgskiftningar eller förbereda sig på hur snabbt mognadsprocessen ibland går, säger Ojala.
En lång, bred gång kantas av fyrtio stora, gula dörrar. Det är nästan femton meter till taket och truckar svischar förbi.
Bakom de gula dörrarna finns speciella mognadsrum där uppemot 40 000 kilo banan ryms in i två våningar.
Då vi går in bland bananlådorna i ett sådant rum börjar det pipa i Ojalas ficka.
Syrebrist kan hota de anställda
- Jag har en mätare som varnar för att syrehalten i luften är låg. Om vi går längre in i rummet så märker du att det blir svårt att andas, säger han.
Atmosfären i rummet är strängt kontrollerad. Den består främst av kväve och etylengas som får frukterna att mogna. En människa skulle inte klara sig här länge.
Dörren går förstås att öppna också från insidan av rummet, men ifall den knappen inte skulle fungera så finns det en sorts nödutgång. Nere på varje gul dörr finns ett litet, rundat glasfönster.
- Om man fastnar inne i rummet kan man i nödfall slå sönder fönstret för att ta sig ut. Adrenalinet ger styrka.
Lång resa till Europa
Det är ganska kyligt på hela bananavdelningen.
- Då bananerna kommer hit från lagret i Nordsjö hamn är de fjorton grader varma, och då de mognat kyls de igen ner till fjorton grader. Under mognadsprocessen, som optimalt tar sex dagar, höjs temperaturen lite i gången men enbart med några grader.
Bananerna kommer hit från flera länder i Latinamerika.
- Det finns lika många olika banansorter som det finns potatissorter, men den enda som skeppas till Europa är Cavendish eftersom de bananerna växer sig stora och håller länge.
Från det att bananen plockas i urprungslandet som omogen till dess att den kommer till butiken i Finland som vackert gul kan det i bästa fall ta fyra veckor.
Ofta räcker det längre för bananlasten att korsa världshavet. Omogna bananer håller länge och dessutom är atmosfären i banancontainrarna syrefattig för att mognadsprocessen inte ska sättas i gång för tidigt.
Just därför behöver man inte heller vara rädd för att hitta exotiska kryp bland bananerna i butikshyllan.
- Inga kryp överlever med så lite syre. I bland kan man hitta någon död kackerlacka i lasten, men det är sällsynt.
