Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetare om Niinistös väljarstöd: Valet avgörs i första omgången

Från 2018
Uppdaterad 07.01.2018 22:58.
bild på presidentvalskandidaterna i Yles tv-studio
Bildtext Samtliga kandidater i presidentvalet samlades till debatt i medlet av december.
Bild: Lehtikuva

Det krävs en skandal för att stödet för sittande president Sauli Niinistö ska falla under 50 procent före valdagen, säger statsvetare Jan Sundberg. Niinistös väljarstöd har sjunkit med 8 procentenheter i Yles mätningar, men trots det ser presidentvalet ut att kunna avgöras i första omgången.

I Yles andra opinionsmätning inför presidentvalet är sittande president Sauli Niinistö fortfarande överlägsen.

- Det har sjunkit en del sedan i höstas men är fortfarande väldigt högt. Kanske det ännu sjunker men det är troligt att hela valet sköts i en omgång, säger Jan Sundberg vid Helsingfors universitet.

Jan Sundberg, statsvetare.
Bildtext Statsvetare Jan Sundberg tror att det överlägsna väljarstödet för Niinistö i opinionsmätningarna kan ha haft en avskräckande effekt på de övriga kandidaterna.
Bild: Niklas Evers

Historiskt överlägset väljarstöd

Presidentvalets första omgång ordnas söndagen den 28 januari. Det är bara andra gången sedan Finland gick över till direkta presidentval år 1994 som en sittande president utmanas.

Omvalet av Tarja Halonen (SDP) år 2006 är det enda exemplet vi kan jämföra med. Halonen fick 46,3 procent av rösterna i första omgången.

Tarja Halonen toimittajien ympäröimänä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella vuonna 2000.
Bildtext Förutom Niinistö är det bara Tarja Halonen som ställt upp i omval som sittande president sedan Finland år 1994 övergav elektorssystemet och införde direkt val. Bilden tagen år 2000 när Halonen första gången valdes till president.
Bild: Yle

I andra omgången segrade Halonen med 51,8 procent av rösterna mot utmanaren Sauli Niinistö som då fick 48,2 procent.

Men inför årets val är det inte nära på lika jämnt.

- Så klart kan det ännu hända någonting på slutrakan men det måste vara någonting väldigt exceptionellt. En skandal eller någonting stort som händer ute i världen, säger Sundberg.

Övertaget har avskräckt andra kandidater

Valrörelsen har kritiserats för att vara tam. Kandidaterna har svårt att utmana en populär sittande president och medierna har svårt att lyfta fram tydliga skillnader mellan kandidaternas linjer.

Det är främst Sannfinländarnas Laura Huhtasaari som lyckats profilera sig mot en överlägsen Niinistö i valdebatterna.

På bilden från Yles presidentvalsdebatt syns förutom Paavo Väyrynen också Pekka Haavisto, Tuula Haatainen och Nils Torvalds.
Bildtext De övriga kandidaterna i presidentvalet har haft svårt att profilera sig mot den populära sittande presidenten.
Bild: Lehtikuva

- Opinionsmätningar har de facto en väldigt stor betydelse. Ett understöd på 70-80 procent tar bort udden från de övriga kandidaterna. Det borde i och för sig sporra dem att gå åt honom eller sätta en egen agenda, säger Sundberg.

Enligt Sundberg är det Niinistös försiktiga linje i kombination med fördelen han har som sittande president som ligger bakom det breda stödet.

- Hans sätt att hålla en låg och försiktig profil har fallit finländarna i smaken. I viss mån har han blivit attackerad av de andra kandidaterna men lyckats parera.

Värynen en frisk fläkt

Den hårdaste kritiken har kommit av presidentvalets svarta häst: Paavo Väyrynen. Väyrynen, som tidigare kandiderat för Centern, går i Yles mätning om Centerns kandidat Matti Vanhanen.

- Det kom lite nya fläktar då Paavo Väyrynen också ställde upp. Det är lite intressant att Centern nu har två kandidater, säger Sundberg.

Paavo Väyrynen delar ut broschyrer på Narinkens torg
Bildtext Paavo Väyrynen kandiderade i kommunalvalet på Kristdemokraternas listor som obunden kandidat. I presidentvalet ställer han liksom Niinistö upp med hjälp av en valmansförening.
Bild: Yle/Bengt Östling

Hur har Väyrynen kunnat segla upp till en fjärde plats i mätningarna?

- Han är ju både kritisk mot EU och mot hur Niinistö skött sitt uppdrag och dessutom den mest erfarna politikern i valet. Men han är samtidigt en mycket omstridd person. Han kanske trivs i den rollen och det finns ju de väljare som tycker om en sådan profil.

Diskussion om artikeln